De Kraanvogel

Foto Edith van der Linden

Eenzaam gekwetter, hoog in de lucht. Daar vlieg jij kraanvogel op weg naar? Wie zal het zeggen. Om je aan te sluiten bij gelijkgestemden wellicht? Om in formatie te kunnen vliegen en elders neer te strijken om samen verder te creëren? Of gewoon stoer op pad om jouw missie te volbrengen, zonder te weten wat er zich verder op jouw pad zal ontvouwen, maar in het volste vertrouwen jouw koers volgend.

De kraanvogel is een majestueus dier. Met een grotere spanwijdte dan de ooievaar en op de ‘rode lijst’ en daardoor beschermd. Een trekvogel, die vanuit Scandinavië reisjes maakt naar Zuid-Europa en Afrika om daar te overwinteren en weer terugvliegt naar het noorden om daar te broeden. Moerasgebieden zijn favoriet al dan niet gecombineerd met bos, zoals mangrove achtige omgevingen. In Europa hebben ze eveneens een voorkeur voor hoogvenen. Dat zijn gebieden, die drassig zijn doordat een pakket plantenresten gecombineerd met de aarde een soort ondoorlaatbare kussenlaag vormen waardoor water niet in de ondergrond kan doorsijpelen en er bijzondere ecosystemen ontstaan. Buiten het broedseizoen kun je ze ook tegenkomen in weilanden en akkers. Net zoals de Koereigers en witte en grijze reigers.

Vaste grond onder jouw voeten

De kraanvogel komt je laten zien dat ook al heb je geen vaste grond onder jouw voeten en heb je geen idee waar de toekomst naartoe gaat, je gewoon vertrouwen mag hebben en vooral niet moet vergeten om te leven. Het is de kunst om te leren, dat juist onzekerheden je verder brengen dan je ooit kunt vermoeden. Waarom? Omdat het juist hier is waar je het Universum maximale ruimte geeft om te kunnen creëren voor jouw hoogste goed.

De kraanvogel gaat gewoon instinctief op pad en is onderweg soms alleen, maar ontmoet ook andere soortgenoten waarmee dan de meest interessante uitwisselingen plaatsvinden. Soms vliegt hij met ze mee. Voor even of altijd. Het maakt niet uit. Zolang waar hij zich bij aansluit hem (of haar natuurlijk) verder brengt, letterlijk en figuurlijk, dan is hij op de goede weg.

Aan jou wordt hetzelfde gevraagd. Ga op weg lief mens… Misschien letterlijk door je te verplaatsen, te verkassen of op reis te gaan. Maar het kan ook figuurlijk zijn. Door te gaan doen wat jouw hart je ingeeft. Die cursus, die wandeling, die dagelijkse stilte, dat kunstwerk of boek, een digitale uiting misschien? Voel wanneer het voor jou goed voelt om je ergens aan te sluiten. Voor even of misschien langer. Zolang het jou voedt én jij tegelijkertijd ook weer aan de groep bijdraagt, want met alleen ‘nemen’ kom je niet ver, zoals inmiddels bij jou bekend moet zijn.

Gevoelig voor verstoring

De kraanvogel is best een beetje schuw en daardoor gevoelig voor verstoring. Daar waar hij broedt, worden stiltegebieden ingesteld. In ieder geval in Nederland, want de populatie is dun. Als jij als de kraanvogel bent dan ben jij ook gevoelig voor verstoring. Alleen houdt de maatschappij geen rekening met jou en wordt er geen stiltegebied voor je ingericht, zodat je rustig op wat voor jouw belangrijk is kunt broeden en ongestoord kunt leven.

Je hebt nu eenmaal te maken met omgevingen waar veel te veel impulsen op je afgevuurd worden. Zoals de supermarkt, bijeenkomsten, jouw werk, leven in de stad of omgevingen waar veel mensen ‘op elkaar gestapeld’ wonen.

Daar komt dan het digitale tijdperk nog bij. De tv, de socials, internet. De oneindige stroom aan informatie, die je, al dan niet gedwongen, maar blijft ‘consumeren’. Luister naar de kraanvogel lief mens. VOEL wanneer iets iets toevoegt aan jouw leven en wanneer niet. Voegt het niets toe? Zoals het zinloos zappen, Netflixen, streamen, facebooken, waarbij je te lang en te veel ‘blijft hangen’ en je jouw hoofd continu in de overdrive zet. Hierdoor raak je eerder in slaap dan dat je wakker blijft. Lekt jouw energie weg of is deze al gedurende de dag weggelekt en doet jouw ‘avondprogramma’ daar nog een schepje bovenop.

Het gevolg is geen balans. Het is disbalans. Steeds verder uit jouw lijf in plaats van erin. Je zult het dus zelf in deze chaotische wereld vol illusie en afleiding jouw stiltegebied moeten creëren. En dat kan alleen als je bewust kiest voor jouw gezondheid, jouw geluk en jouw blijdschap. Dat vind je alleen als je vanuit jouw hart leeft en naar jouw passie luistert, waarbij je vooral heel veel laat voor wat het is. Jouw innerlijke kompas zal je precies daar brengen waar je mag ZIJN. Voor even, voor langere tijd, net wat voor jou het juiste is.

De maatschappij gaat jou, als hoog gevoelig energetisch wezen, niet beschermen. En mocht je ergens in vastlopen of met jouw kraanvogelvoeten in de blub van het moeras zakken, dan vind je de oplossing niet in het regulier aanbod van ‘zorg’. Je mag het lekker helemaal ZELF en alleen doen. Niet vanuit de eenzaamheid, maar vanuit innerlijke groei. Want je bent NOOIT alleen als je ervaart dat je altijd omringt bent door een zee van liefde vanuit Moeder Aarde én het Universum van licht. Misschien komt de kraanvogel jou dit vertellen? Dat je beter jouw grenzen mag bewaken? Dat je beter mag opletten waar je jouw energie op zet en in steekt? Op wie er om je heen zijn en wat ze met je doen? Alleen nemen? Dat voedt jou toch niet? Maak hierin bewustere keuzes lief mens, het zal je helpen.

Baltsen en dansen

‘Geheel opgaand in’ volgens ‘het instinctief eigen ritme’. DAT is de indrukwekkende paringsdans, die de kraanvogel zo ‘eigen’ maakt. Kreten worden losgelaten (baltsen) en er wordt gezwierd, gedraaid, gesprongen, soms zelfs wel meters hoog. Vleugels weid gespannen en soms ook weer niet. Alles vergeten wat er zich in de omgeving afspeelt. Alleen focus op de dame of heer, die het hof gemaakt mag worden. Hoe mooi is dat? Wat mag jij hiervan leren?

Het gaat om de eerste zin van deze alinea. De kraanvogel vraagt je net als hij (of zij) te doen. Te zoeken naar waar jij helemaal in ‘op kunt gaan’ en dat dan weer geheel in lijn met jouw instinctief eigen ritme. Het is daar waar, net als bij de kraanvogel, de mooiste dingen ontstaan.

Dat betekent ook dat je ALLES wat om je heen is, los mag laten en je er nooit meer iets van aan hoeft te trekken. Want jouw leven is de paringsdans met jeZELF, waarbij je volledig integreert. Mannelijk, vrouwelijk, lichaam, geest, ziel. Vanuit onvoorwaardelijke hofmakerij en liefde voor jeZELF. Nee, niet vanuit egoïsme of narcisme, want dat zielentijdperk ben je allang voorbij, maar vanuit respect voor jeZELF en het erkennen van jouw waardevolheid en uniekheid.

Het is dan ook aan jou de vraag: ‘Hoe majestueus is jouw paringsdans op dit moment?” Wat laat je maar voor wat het is? Vastzittend in vooral ‘kan niet’ en ‘bang voor’, dat vanuit het denken voortkomt. Lief mens, levert dat nou blijdschap op? Spring je daar meters voor in de lucht? Laat je daarmee jouw mooiste verentooi zien? Ga je daardoor dansend door het leven? Of juist niet?

Weet je, anderen zullen altijd anders interpreteren. Anderen zullen je altijd weg proberen te houden van jouw ideeën. Dat wil helemaal niet zeggen dat ze niet goed zijn. Het zegt namelijk vooral iets over de ander, die bijvoorbeeld het lef en de moed niet heeft om voor zichZELF te gaan staan en/of dat pad op te gaan waar jij je innerlijk wel toe gedreven voelt.

Lief mens, zie het leven als een dans. Een die jij creëert. Op jouw manier, volgens jouw ritme. En dan mag je gewoon lekker uit de maat dansen als dat voor jou goed voelt. Je niet tegen laten houden, door welke opmerking, oordeel, wet- of regelgeving dan ook. Er is altijd een weg en die wijst jouw innerlijke kompas jou. Wat heb je nou eigenlijk echt te verliezen?

Zijn het niet juist de waarheden en zekerheden, die de buitenwereld jou heeft opgelegd of aangepraat? En hoever ben je daar tot nu toe mee gekomen? Misschien is het juist het moeras wel, zonder vaste bodem onder jouw voeten, dat jou een veel rijkere voedingsbron en -bodem oplevert, dan daar waar de meesten van de mensheid rondhuppelen. 

Mag je sierlijk waden. Vol vertrouwend op jouw stabiele lange poten en de slagkracht van jouw enorme vleugels, waardoor je altijd weer kunt opstijgen hoe drassig ook. Als je de wetenschap hebt, dat je altijd weer ‘loskomt’ en dat er altijd beter in het verschiet ligt, wat houdt jou dan in vredesnaam nog tegen? Ga baltsen lief mens, gooi eruit wat eruit moet (loslaten én nieuw creëren) en dans jouw mooiste dans…, want dat is wat het leven is…

Heb jij iets aan deze tekst gehad? Heb je inzicht of iets anders hieruit ontvangen? Support mij dan met een kleine bijdrage, zodat ik dit werk kan blijven doen. Zo blijft de Universele wet van geven en ontvangen in balans. Jouw support is welkom op NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos of doneer direct via PayPal/creditcard:

Meer Boodschappen van Dieren? Bestel het boek.

Inzicht nodig op jouw levensdans? Ik help je graag d.m.v. een consult.

Een beter en gezonder leven als basis voor jeZELF én de planeet? De Levensstijlgids I en Levensstijlgids II helpen je hiermee.

Loop je tegen oude issues aan? Zijn die niet goed te plaatsen in dit leven? Het Karmisch Integratie Model & De Kracht van Creatie geven je inzicht.

Weten hoe waardevol jij bent? Bestel het boek.

3 antwoorden op “De Kraanvogel”

  1. Lieve Karen,

    Samen met mijn partner Leo toeren we nu rond, met de camper, in de Dordogne en Corrèze, om een nieuwe plek te vinden waar we zelfvoorzienend kunnen verder leven………huis in België is verkocht…….we hebben nog een 5tal maand nu om iets te vinden en te verhuizen. Met deze aanloop wil ik zeggen dat jouw artikel over kraanvogels bijzonder spiegelend is. Eens te meer omdat we hier – in Saint Estèphe -massa’s van die wonderlijke vogels horen, zien, overvliegen naar het verre noorden. Zo wonderlijk en voor ons de synchronisiteit ten top met jouw artikel en onze situatie NU.

    Dankjewel hiervoor,

    Liefs,

    Marleen

    ps donatie zal je vinden onder de naam Leo Van den Bossche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *