De Specht

Image by Kurt Bouda from Pixabay

De specht is goed herkenbaar in het dierenrijk. Als een soort klophamer tikt hij met zijn snavel in het liefst zachte of dode bomen om nestholtes te creëren. Je zou het ook een soort tromgeroffel kunnen noemen. Daarnaast heeft hij een afwijkende tjilp. Maar niet alleen zijn geluiden zijn onderscheidend. Zijn voeten zijn een soort klauwtjes, waarbij 2 tenen naar voren staan en 1 opzij. Zo kan hij goed grip houden op het moment dat hij zijn klopactiviteiten bezigt.

Als je met jouw hoofd tegen de muur zou bonken, dan gaat dat bij mensen niet goed. Een hersenschudding ligt op de loer. Niet bij de specht. Die heeft namelijk een soort schokdempers om zijn hersenen te beschermen. Een prachtige oplossing van Moeder Aarde om hem veilig zijn werk te kunnen laten doen, want tja, spechten zijn nou eenmaal houthakkers.

Door de barrières
Hoe zit het met jouw schokdempers? En dan gaat het niet per se om het extra vetrolletje dat je misschien hebt. Al kan dat natuurlijk ook een manier zijn om jeZELF te beschermen tegen de boze buitenwereld, want stiekem zie jij de wereld zo. Jouw overlevingsmechanisme op aarde is zo ingericht dat je je ware ZIJN hierachter verstop of hierin verhult.

Gewoon, omdat je een heel gevoelig mens bent. Een liefdevolle en daardoor eenvoudig kwetsbare ziel in deze harde wereld. Dan is het niet eenvoudig om je staande te houden, want je kúnt gewoonweg door het grootst deel van de mensheid niet begrepen worden. Daar kunnen zij ook niets aan doen. Het heeft met het verschil in energetische frequentie te maken. Pff, dat lucht op. Je hoeft dus ook niet begrepen te worden. Vertrouw daar maar op.

Dat vraagt van jou wel dat je stevig in jouw EIGEN schoenen staat en niet energetisch op je in laat hakken, ook al gebeurt dat wel in werkelijkheid in de vorm van misbruik maken van jouw goedheid, jouw tomeloze inzet en/of jouw altijd liefdevol luisterend oor.

Feit is dat wanneer de specht eenmaal een gat in de boom heeft gehakt, dit het nest is voor vermenigvuldiging. De eieren worden gelegd, de jongen komen uit. Zij maken dankbaar gebruikt van de veilige holte die JIJ biedt, maar jouw energetisch niet voedt.

Tuurlijk, kun je blij zijn en zelfs verwonderd dat de specht speciaal jou heeft uitgekozen als nestkast (EGO/hoofd). Wellicht laat jij het zelfs toe dat ze deze holle ruimte helemaal mogen uitwonen, zonder dat je een krimp geeft. Maar als je heel eerlijk bent, weet je ook dat als de jongen uitvliegen, jij met die lege holte overblijft.

Hersenbarrière
De specht komt jouw hard kloppend aan de deur de boodschap brengen dat je deze manier van leven mag laten gaan. Dat je je niet hoeft te verstoppen, verhullen of (laten) uithollen. Dat al deze middelen NIETS aan jou toevoegen. Ze leiden je alleen maar af. Jouw hoofd heeft door de jaren heen een te grote rol in jouw leven toebedeeld gekregen. Heeft weg verklaart WIE jij nou werkelijk bent, en je verleidt om aardse middelen en manieren in te zetten, die in eerste instantie een opluchting leken te brengen, maar later jou weer met een kater laten zitten.

Er komt gewoon té veel door jouw hersenbarrière heen en je kunt je hier niet goed tegen wapenen, omdat men dat vergeten is jou te leren in de tijd dat je hier nu op aarde rondloopt. Je ziet te veel, je pikt te veel op en daarnaast ben je ook nog eens nieuwsgierig. Daardoor ga je op zoek naar informatie en kennis. Daar is niets mis mee, want het triggert jou om bij jouw intuïtie te komen, maar echte wijsheid is het niet. Die vindt je alleen IN jouw ZELF.

In hoeverre laat jij alles jouw ZIJN instromen? Alles wat de media projecteert? Alles wat er geschreven wordt op internet, of alle filmpjes, foto’s, enz. WAT doet dat eigenlijk allemaal met jou? Voel je je er beter door? Soms vast wel, maar vaak schept het ook verwarring, want wat is nou de waarheid en wie of wat moet je geloven. Lief mens, je hoeft NIETS van dit alles te geloven. Jouw waarheid is de enige waarheid die telt.

Stop met het ongecontroleerd absorberen van informatie. Het is een bezigheid van jouw hoofd, niet van jouw hart. Een afleiding die jou in een moeras laat stappen of in drijfzand, waardoor je inderdaad over een tijdje, of misschien is dat moment nu al daar, alleen nog maar met jouw hoofd boven het oppervlak uitsteekt. Het is gewoonweg niet de bedoeling dat het zover komt. Al wordt dat in de wereld wel heel hard op aangestuurd. Als je de vergelijking trekt, dan ben je eigenlijk met jouw eigen hoofd steeds tegen de muur aan het bonken. Dat is toch een vreemde bezigheid?

Vastklampen
Misschien ben je, net als de specht zich hecht aan de boom, je gaan vastklampen aan iets, iemand of een mix of veelvoud hiervan. Een verslaving bijvoorbeeld. Om je achter een rookgordijn te kunnen verstoppen. Om jouw lijf, dat continu onder hoogspanning staat, want je loopt eigenlijk parallel naast jouw echte ZIJN een overlevingstrail, iets te ontspannen met alcoholische drank, een joint of andere (party)drugs, medicijnen, zoals antidepressiva en middelen tegen ADHD, of een eetverslaving, waarbij je je volpropt om je ZELF maar te v(erh)ullen of jouw mooie ZIJN inclusief jouw lijf uitholt door juist niet te eten.

Je bent je afhankelijk gaan opstellen, of zelfs afhankelijk geworden, van een partner, ouders, kinderen, of systemen die in deze wereld zo zijn ingericht dat je ongemerkt in de matrix bent gestapt en niet goed weet hoe je hier nu uitkomt.

Het kan ook zo zijn dat je je hebt vastgeklampt aan de programmering die jou van kinds af aan is ingeprent, ook al is dat hopelijk gebeurd met de beste intenties. Je hebt voor je kwetsbare ZELF een mechanisme ontdekt, zodat je tóch op de een of ander manier een soort aansluiting denkt gevonden te hebben, zodat je in deze bijzondere wereld lijkt te passen. Voor de buitenwereld dan, want innerlijk WEET jij dat dit natuurlijk helemaal niet klopt.

Vandaar dat de specht jou hartelijk komt groeten en je vriendelijk op jouw kop pikt om je wakker te maken. Weg met dat hoofd! Nu is toch echt jouw gevoel en in balans komen met wie jij werkelijk bent van het grootste belang.

Wederzijdse afhankelijkheid
Afhankelijk zijn van iets, wat het ook is, is hetzelfde als de macht bewust of onbewust overdragen. Iets of iemand krijgt zeggenschap over jou en daarmee lever jij een stukje van jouw eigenwaarde in. Je kúnt niet volledig jouw ZELF zijn, als iets of iemand jou in de tang heeft.

Lief mens, NIEMAND heeft het recht om op jou in te mogen hakken, je op de kop te pikken, je respectloos te behandelen, je je schuldig te laten voelen, jouw vertrouwen te beschamen, je bang te maken. Blijf jij dan als de zachte boom staan en laat je toe dat de specht een gat in jou hakt? Want dat is wat er in werkelijkheid gebeurt. Energetisch krijgt jouw aura, jouw ziel, jouw ZIJN een knauw. En jij maar vrolijk, maar niet heus, blijven staan wuiven met de wind mee.

Bij de kraag grijpen
Grenzen stellen is een wezenlijk onderdeel van groei. Niet alleen tot jouw zijn, maar ook jouw leefomgeving hoort hierbij. Als je naar de specht kijkt, zet hij vakkundig zijn territorium uit én bewaakt dit ook. Tot waar mag alles eigenlijk in jouw ZIJN binnendringen? Over welke barrières laat jij anderen gewoon heen springen? Door welke barrières mogen zij zonder consequenties heen gaan? Of door welke barrières laat je ongefilterde kennis en informatie binnenkomen en word je onbewust nóg verder geprogrammeerd dan goed voor jou is?

Pijn, teleurstelling, verdriet, angst, enz., voel je niet in jouw hoofd, maar in jouw hart. Hoeveel wil jij lijden? Of ga je jouw leven leiden? Sturen, dingen bij de kraag grijpen, zodat je ermee afrekent. Meer en meer leren voor jeZELF opkomen. Jouw vertrouwen in jeZELF én alles dat je eigenlijk altijd al geweten hebt vanuit jouw hart herstellen. Geen gemakkelijke opgave, maar zeer de moeite waard. Kijk in de spiegel die de specht jou aanbiedt en ga het proces aan om terug te keren bij jouw echte liefdevolle, lichte zielskern.

De slachtofferrol voorbij
De boom, die het slachtoffer geworden is van de snavel van de specht en tot in zijn kern wordt uitgehold, neemt zijn slachtofferrol en laat zich hierin meesleuren. Dat mag jij natuurlijk ook doen in dit leven. Het is een vorm van acceptatie. Maar weet dat het ook anders kan zijn. Je kunt in plaats van een berk ook een eik zijn. Nou daar heeft de specht helemaal geen kans en die laat hij met rust.

Lief mens, als je merkt dat iets of iemand jou uit balans haalt, ‘WALK ON, walk ooohhhn, with hope in your heart’ (ken je dat liedje?). Écht, JIJ én de wereld hebben pas echt iets aan jou als jij alles wat jou uit jouw kracht haalt, laat voor wat het is. Het, de systemen, de dingen, gewoonten, programmeringen, mensen, mogen er allemaal zijn, maar het gaat erom in hoeverre JIJ toelaat welke invloed dit op jou mag hebben.

Affirmatie: Ik ben volledig mijZELF

Heb jij iets aan deze tekst gehad? Heb je inzicht of iets anders hieruit ontvangen? Support mij dan met een bijdrage, zodat ik dit werk kan blijven doen. Zo blijft de Universele wet van geven en ontvangen in balans. Jouw support is welkom op NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos of doneer direct via PayPal/creditcard:

Meer Boodschappen van Dieren? Bestel het boek.

Wil je meer weten over energetisch gezond eten én leven? Lees dan Levensstijlgids I How to survive as HSP’er en Levensstijlgids II Hoe gezond is jouw basis?

Meer inzicht op de illusie van de wereld van vandaag en jouw rol daarin? Hoe waardevol ben jij? helpt je erbij.

Zijn er terugkerende thema’s in jouw leven? Die zijn er niet voor niets. Wil je daar meer inzicht op, lees dan Het Karmisch Integratie Model & De kracht van Creatie, waardoor je niet alleen inzicht krijgt, maar ook hoe je aan de slag kan om ‘cirkels’ te doorbreken en te helen. Niet alleen voor jou, maar ook voor een ieder, die voor jouw was en na jou komt.

Behoefte aan inzicht? Laten we dan tijdens een consult licht op jouw situatie schijnen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, inzichten en inspiratie ontvangen? Word mijn supporter en ontvang de Boodschappenbrief.

29 antwoorden op “De Specht”

 1. Hi,
  Sinds 3 weken ben ik mijn lieve papa verloren.
  Op de ochtend dat hij overleed, heb ik voor het eerst heel helder een specht gehoord.
  Wij wonen al enige tijd hier maar sinds die ochtend is het mij opgevallen.

  Zo hoor ik het nu met regelmaat, zelfs tijdens mijn coach sessie in de bossen hoorde ik er wel meerdere! Soms zie ik ze ook. Wanneer ik ze hoor ga ik er ook naar op zoek.

  Ik ben aan het herstellen van een burn-out, met behulp van een fijne coach en daarbij het verschrikkelijke verdriet van mijn vader er boven op gekregen…
  Toch heb ik afgelopen week eindelijk de keus gemaakt om te stoppen met mijn baan en eens te gaan kijken wat IK echt wil.
  Iets wat mijn vader heel gelukkig had gemaakt, dat ik de stap heb gezet.

  Nu hoorde ik net weer een specht met wandelen en ben gaan Google.
  Mijn beste vriendin is spiritueel onderzoekend en ik kwam een artikel tegen over een specht waardoor zij verder is gaan zoeken en dit tegen gekomen is.

  Ik heb tranen over mijn wangen, emotioneel natuurlijk in een mega rollercoaster en hoop dat dit echt de boodschap is die voor mij bestemd is gezien het voor mij best wat lastige keuzes zijn in een hele emotionele situatie.

  1. Wat goed dat je voor jeZELF kiest en gaat uitzoeken wat je nu echt graag wilt (doen). Daar ga je opnieuw blijdschap vinden en kun je het gat vullen wat je nu ervaart.

  1. Hallo allemaal en bedankt voor deze prachtige omschrijving van de specht. Vanaf de eerste zin liepen de tranen over mijn wangen. Ik heb er bijna een uur overgedaan om het te lezen. Maar ook echt exact op de woord kloppend.
   Ik liep zojuist te wandelen met honden , en ik wist niet wat ik zag een Specht volgde ons op eerst een hele beschutte manier,en daar na van boom top naar boomtop zon 30 meter ging hij mee en keek mijn strak aan. Ik had geen andere keus dan de betekenis te Google en warempel de spijker op de kop.
   Het kon niet beter getimed worden,net als ooit met een eekhoorn en een das,en een egel. Allemaal in de 🌹. Ik wens iedereen die dus net als mij onbegrepen en verward door het leven moeten heel veel liefde toe. Er is hoop blijf geloven in het grote geheel.
   Ik geloof ook dat deze aarde een leerschool is en op het punt staat naar de 5D wereld te veranderen, dat brengt vooral voor de gevoelige onder ons verschillende symptomen met zich mee. Hou vertrouwen en zo te lezen zijn we niet de enige, alleen dat gaf mij al een gevoel van opluchting,bedankt voor jullie verhalen. Een warme groet aan iedereen. Liefs Vincent 🙏

 2. Lieve Karen, ik hoor vaak spechten in het bos, ze vallen me dit jaar vaak op. Pas vandaag ben ik op zoek gegaan naar de spirituele betekenis, omdat ik een dode specht in mijn tuin vond.
  Jouw beschrijving hierboven slaat helemaal op mij. Maar deze specht is dood. Hoe kan ik dit interpreteren?
  Hoop dat jij mij hier wat inzicht in kan bieden.
  Groetjes Mandy

  1. Hoi Mandy, de specht vroeg zich af wanneer het kwartje bij jou ging vallen dat er wel eens een betekenis aan jouw ontmoetingen met spechten zou kunnen zitten. Soms wordt er dan een dode variant op iemands pad gelegd, waardoor je er gewoon niet meer omheen kúnt. En… dat is gelukt. Niets ernstigs dus, maar gewoon een ‘get the message’.

 3. Ik kom zojuist uit het bos waar de specht voor mij langs vloog en op een tak ging zitten. Wat een prachtige vogel en dito geluid ! Alles wat je schrijft resoneert enorm. Op dit moment ben ik de trauma’s van vroeger onder ogen aan het komen en te doorvoelen. Steviger staan lukt daardoor steeds makkelijker maar oei, wat kan ik soms nog geraakt worden. Of mijzelf verliezen door geen grenzen te stellen. Work in progress ben ik en ik ben van ver gekomen. Dank je wel voor wederom een prachtige boodschap.

 4. Ik kom terug van de 2e sessie van mijn spiritueel therapeut waar ik als afsluiting een dieren tarot kaart mocht trekken. Ik trok de specht. Eerst wist ik niet zo goed wat ik met een specht moest, maar tekst als hierboven beschrijft het onwaarschijnlijk accuraat!

 5. Wat prachtig zeg! Je hebt de spirituele betekenis van de specht heel mooi beschreven. Voor mij ook echt een eye-opener.
  Ik ben onderweg en leer ontzettend veel. Jouw artikel geeft mij kracht. Kracht om voor mijzelf op te komen en los te laten.
  Geen gesol meer met mij, want ik hou van mij!

  Dank je wel Karin! ☆♡☆

 6. Lieve Karin,
  Wauw… wat een prachtige uitleg
  vanmorgen zag ik een bonte specht vanuit mijn keukenraam
  ik was verbaasd , ik zie hem meestal in de maand Oktober voorbijkomen .,
  dus wilde ik weten wat het te betekenen heeft
  de tekst en uitleg is precies hoe ik me op dit moment voel
  bedankt voor je krachtige woorden .en goede duidelijke uitleg
  ik ga ermee aan de slag

  1. Heb een kunstwerkje gemaakt waar ik er volgens mij duidelijk naar mijn gevoel een specht te zien is … de betekenis die ik zocht is zeeeeeer duidelijke taal ! Dank u.

 7. Hallo Karen,
  Ik ben de laatste tijd sinds ik besloten heb om te scheiden meer met het spirituele bezig. Ik ben ook geregeld aan het wandelen in de natuur nu. En bijna overal waar ik kom ( zeker al de 5 laatste keren ) hoor ik overal spechten. Bedankt om me deze inzichten te geven. Ze kloppen wel degelijk.
  Groetjes Chris

  1. Fijn dat de specht jou een boodschap komt brengen, waardoor je verder kan groeien. Ik wens je veel dieren op jouw pad toe! Dus lekker blijven wandelen…

 8. Hoi Karin,
  Na een nacht waarin ik in mijn droom een paar keer de specht heb gezien dacht ik nu wil ik weten waar die voor staat. Ik kwam op deze site en las jou zo doeltreffende beschrijving. Ik merk dat ik dus al aan het veranderen/loslaten ben want ik ben gaan zoeken en dat deed ik eerder niet. Het grappige is dat ik door een vriendin als jaren geleden te horen had gekregen dat ik een B oom was die niet zomaar omver gelopen kon worden. Nu begrijp ik dat die boom een eik is. Dank je wel voor de mooie tekst.

  1. Wat fijn Yvon, blijf standvastig en stevig staan, wat er ook om jou heen gebeurt… Dat doet een eik namelijk.

 9. Dank voor de inspirerende….en herkenbare tekst over de bonte specht
  Dit is de tweede keer deze week dat deze prachtige vogel in mijn tuin komt…er zijn altijd veel vogels maar de bonte specht zelden….hij tikte in de boomstam….hij klopt aan mijn deur….ik xit in een helings proces..het heengaan van mijn partner én herstellend van een heupoperatie…..én in een levensfase vsn loslaten…en een nieuw pad op gaan….de laatste dagen komen kreeg ik al boidschapoen van o.a. de fydio en nog ie mand ….bewustwording NU..is op gang….en hoe mooi is het dan dat de Bonte Specht…door jou deze mooi geschreven tekst hier bij aansluit….heel hartelijk dank hiervoor……Heb je al deze teksten ook in boekvorm al uitgegeven….
  Dat zou mooi zijn…..Hartelijke groet Annemarie

 10. Lieve Karen,
  Dankjewel voor de prachtige en wijze boodschap van de specht. Het heeft me diep geraakt. Het maakt me bewust van hoe ik bezig ben. Hoewel ik het al langer weet is het voor mij een grote kunst om echt vanuit die innerlijke zielskern te leven. Bepaalde mechanismen zijn diep in mijn systeem verweven en het zit in alle naar buiten gaande energie. Deze boodschap is voor mij een hele goede spiegel en reminder om me dagelijks af te stemmen op het wezenlijke in mezelf. ♥ ♥ ♥

 11. Dank je wel. Het is jaren geleden dat ik heel veel spechten tegenkwam op mijn pad, maar ik er minder mee bezig was wat dat betekende. De tekst past precies bij wat er toen was en maakt me opnieuw wakker voor dat delen daarvan nog aan de gang zijn, hoewel met meer bewustzijn.
  Dus dank X

 12. Lieve Karin,
  Dankjewel voor deze bijzondere boodschap❤ ik zie voor het eerst in mijn leven voor het eerst een specht. Ik zocht gelijk naar de boodschap van deze prachtige specht en kom bij jou terecht. Dankjewel voor deze uitgebreide mooie boodschap waarmee ik verder kan! Wat een dankbaarheid❤
  Lieve groet Annelies🌺

  1. Dank je Judith voor jouw lieve woorden. Ik ben slechts ’the messenger’, maar prachtig dat de dieren jou helpen op jouw weg naar verdere groei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *