De Pissebed

Image by Aritha from Pixabay

Grijs geschubd met 2 kleine antennetjes ben je. De pissebed voelt zich het best ‘ergens onder’. Het liefst hout dat een beetje rot en/of vermolmd is. Donkere plekjes waar hij gewoon lekker zijn ding kan doen als schakel in het ecosysteem van Moeder Aarde. Hij behoort tot de kreeftachtigen. Vandaar het verharde schild dat zijn rug bedekt.

Bedplassen

De pissebed heet in het Nederlands zo, omdat men ooit bedacht heeft, dat als je ze droogt, vermaalt en ze vervolgens opeet, dan zou dat helpen tegen bedplassen. Gelukkig zijn we daarmee gestopt, want bedplassen houdt vanzelf een keer op. Bij de een wat later dan de ander. Daar is dan vast een gegronde reden voor en geeft geen enkele ouder het excuus om kinderen een schuldgevoel aan te praten, hen te bestraffen of minachtend te doen.

Dit werkt juist bedplassen in de hand, maar dat zien die ouders vaak niet, waardoor er een giftige cirkel in stand gehouden wordt waar een kind zelfs een trauma aan kan overhouden. Vergeet ook niet dat het de mensheid is, die bedacht heeft dat een kind op x leeftijd zindelijk MOET zijn. Lukt dat niet, dan is er vast iets mis of heb je als ouder gefaald.

Dat is natuurlijk helemaal niet waar, maar als je erin gelooft dan heeft dat voor zowel het kind als de ouder nare en zware energie tot gevolg. Zonde, want met luchtigheid en acceptatie, zelfs al moet je weer dat bed of die kleding verschonen en wassen. Poeh poeh, wat een werk hè? Het zit dus vooral bij de ouder en die mag kijken waarom hij of zij geraakt wordt en zich niet opbouwend gedraagt. Want verschonen en wassen is altijd 1000 maal beter dan een kind een trauma aanpraten of het laten voelen dat het ergens niet aan voldoet.

Wat weegt zwaarder?

Zo ook aan jou de vraag als je iets wat jij doet of hoe je jeZELF ziet niet voldoet volgens jouw volwassen vorm. Misschien vraagt jouw innerlijk kind wel om een stukje luchtigheid en acceptatie, waardoor je veel sneller ergens doorheen komt, dan dat je het aanvliegt met de volwassen manier waarbij vooral afkeur, beperking en andere nare en zware energie leidend is.

Hoe opbouwend ben je tegenover jeZELF? Of misschien zit er nog een stukje in de familielijn, waarbij afkraken boven stimuleren staat. Kijk er eens naar. Weet ook dat je in jouw inmiddels volwassen vorm op kunt staan en kunt gaan staan voor jeZELF, jouw innerlijk kind of de scheve verhouding kind/ouder kunt doorbreken.

Niemand, ook als je tegenover jeZELF zo gedraagt, heeft het recht jou als hierboven beschreven ‘bedplassende’ kind te behandelen. Laat zien aan degene, die het betreft (misschien wel jouw eigen hoofd), dat je die fase gepasseerd bent en geen behoefte hebt aan een afkeur en afkraak ouder. Ook als je met jeZELF in conclaaf bent dus.

Negatieve gedachten, negatieve uitingen, een negatief beeld (van jeZELF), verhoudingen, die energie zuigen, dingen, die veel energie kosten. Die voelen als een pissebed op het droge en leiden niet tot een luchtig, speels leven, waarbij jij jeZELF accepteert en/of ervoor zorgt dat anderen jouw gewoon moeten accepteren zoals je bent en anders maar niet.

Lief mens, weet je wat zwaarder weegt? Dat jij tot bloei komt. Dat jij je vrij voelt om te ZIJN wie je werkelijk bent. Dat jij jeZELF de moeite waard vindt en jouw waardevolheid erkent. Dit is een stukje ZELFacceptatie, zelfs al zou je nog in bed plassen. Anders gezegd, al ben je (nog) niet perfect in jouw eigen ogen of in die van anderen. Het is allemaal bijzaak.

De pissebed laat je dit liefdevol zien, zodat je voor jeZELF kan ontdekken waar de schoen nog wringt, zodat je hier verandering in kunt aanbrengen. Je gaat eerder floreren als je opbouwend en positief in het leven gaat staan. Je bent namelijk al perfect en dat betekent dat je niet meer figuurlijk in bed hoeft te plassen.

Evolutie

De meeste pissebedden komen in water voor. Van origine vooral in de zee, maar inmiddels bestaan er ook zoetwater varianten. De landpissebed, die wij vooral kennen, is geëvolueerd en leeft op het land. Het bijzondere is dat hij zijn kieuwen heeft behouden. Die zitten niet op de plek waar je ze zou verwachten, zoals bij vissen. Het zijn de achterpoten, die de pissebed in staat stelt om zuurstof op te nemen uit de omgeving. Het is de reden waarom de pissebed zich het liefst op vochtige plekjes bevindt. De kieuwen moeten ‘nat’ blijven, anders gaan ze dood.

Krampachtig

Misschien houd jij je krampachtig aan iets vast. Of ben je bang vol in het leven te gaan staan. Heb je ervaringen uit het verleden, waardoor jij een pissebed schild op jouw rug draagt en je het liefst verstopt. Bang dat je iets ontnomen wordt, zodra je in het licht kruipt. Dat anderen met een mega vliegenmepper klaarstaan, zodra jouw voelsprieten onder die bloempot vandaan komen.

Loosen up lief mens! Zelfs al hangt die vliegenmepper in de lucht, jij bent toch veel sneller en behendiger? Je hebt niet voor niets gaven en talenten meegekregen. Waarom zou je je hele leven onder die bloempot of boomstronk blijven zitten? Omdat je daar ‘lucht’ krijgt? Omdat je daar kan overleven? Jij bent geen pissebed, waarom gedraag je je dan (soms) zo?

Waar draait het leven eigenlijk om? Om leven of overleven? Aan jou de vraag. Als je meer vertrouwen zou hebben dat het altijd goed komt – zie ook juist de ervaringen uit het verleden en waar je nu staat, je hebt dus overleeft en er is altijd een oplossing gekomen – dan staat niets je in de weg om het leven te leven.

Je gaat niet dood van ervaringen. Je leert ervan. Positieve én negatieve. Ze laten je groeien. Als bevroren en verscholen blijven zitten waar je zit, is voor jou niet het beste. Als voelt het misschien wel het veiligste. Maar zeg nou zelf, als iemand besluit de bloempot te verplaatsen of de boomstronk als haardhout te gaan gebruiken, WAAR blijf je dan?

Wat hiermee bedoelt wordt, is dat je eigenlijk een soort uitstelgedrag vertoont. Je WEET (hart) dat je vooruit mag en kan, maar het is ook onzeker en misschien wel eng, omdat het buiten jouw comfortzone ligt. Als jij mag leren, dan komt jouw les. Vroeg of laat. Het heeft geen zin je te verstoppen. Als het Universum de bloempot verschuift of die boomstronk weghaalt kan de les harder ZIJN dan dat je er ZELF voor kiest.

Het is aan jou welke gradatie je voor jeZELF wenst. Van lichte tot heftige ervaring allemaal met dezelfde les in zich. Beter kun je ZELF onderzoeken en ontdekken wat jou ‘krampachtig’ in het leven doet staan, zodat je ZELF de regie in handen houdt.

Uit de schaduw

Kom uit jouw eigen schaduw of uit de schaduw van een ander. Jij bent ook waardevol. Jij hebt een taak in dit leven. Jij bent verantwoordelijk voor jouw welZIJN. Jij mag kiezen WAT jou voedt. Van eten tot alles in jouw leven wat voor jou belangrijk is. Luister minder naar de goedbedoelde adviezen van anderen, maar kies voor jouw weg. Jij weet echt het allerbeste wat goed voor jou is. Je hebt niet voor niets, net zoals de pissebed, voelsprieten meegekregen. DOE er dan ook iets mee.

Jouw verharde rugschild mag je afgooien. Je weet inmiddels best dat je je mannetje of vrouwtje kan staan als het erop aankomt. Niet dat je dat graag doet, maar als het nodig is, dan mag je jouw schild inzetten om anderen af te weren. Dat is anders dan dat je het nu gebruikt. Namelijk vol continu op jouw rug, want stel dat… Lief mens, dat is toch allemaal veel te zwaar? Draai het om. Weet dat je een schild ter beschikking hebt, mocht het nodig zijn, maar verder mag je gaan laten zien WIE er onder of achter dat schild verborgen gaat.

Een prachtig mens met een evenzo prachtige ziel, die alleen maar goed wil voor de aarde en alles wat leeft. De wereldwijde transformatie, die zo broodnodig is om de aarde te herstellen, haar te respecteren, haar weer tot bloei te laten komen, haar ecosysteem, waar wij als mensen onderdeel van ZIJN, in hernieuwde balans te brengen, heeft jou nodig. Je bent niet voor niets hier. Je mag gaan delen wat hieraan bijdraagt en dat kan alleen als je voor jouw ware ZIJN gaat staan. Niet onder een bloempot, maar in het volle licht.

Broedbuidel

Als de pissebed zich voortplant, dan zijn ook de jongen gevoelig voor uitdroging. Vandaar dat de mama pissebed een broedbuidel heeft, waar haar jongen kunnen verblijven, totdat ze een aantal keer verveld zijn en de wereld aankunnen. Als kreeftachtige is de pissebed de enige in zijn soort, die geen water nodig heeft om zich te kunnen voortplanten.

Wat zit er in jouw broedbuidel? Zegt jouw hoofd dat je eerst dit en dat nodig hebt, voordat wat jij graag wilt het licht mag zien? Of heeft jouw hoofd een vast omlijnd iets bedacht en daar moet het eerst aan voldoen, voordat je de moed hebt het naar buiten te brengen? Hoe vaak moet je alles nog overdenken, bijschaven, veranderen? Wanneer is iets goed genoeg volgens jouw hoofd?

Zie wat jij aan het doen bent als het vervellen van de jongen, die pas na een aantal keer de vorm aannemen, die overlevingskans biedt. Daarnaast heeft jouw hoofd bedacht dat je dit en dat nodig hebt om jeZELF te kunnen ZIJN, om jouw idee tot leven te brengen, om… vul zelf in.

Zoals de pissebed geen water meer nodig heeft om zich voort te planten, zo hoeft het helemaal niet noodzakelijk te zijn dat eerst dit en dat voor elkaar komt, wil je de stappen zetten, die je eigenlijk wilt doen. Je zit dus waarschijnlijk veel te lang te broeden op iets, terwijl het juist als het naar buiten komt de juiste vorm gaat aannemen.

Spelenderwijs dus. Niet volgens dat plan. Niet volgens de door jouw hoofd bedachte structuren en voorwaarden. Lief mens, je laat je tegenhouden door pissebedgedrag, waarbij je wat jij in jouw broedbuidel hebt het liefst dicht tegen je aangedrukt houdt, terwijl het misschien wel de wijde wereld in mag.

Geef het vrij

In de vorm, die het nu heeft. Die is waarschijnlijk al perfect voor nu. Waarbij je – voor deze keer dan – in gedachten (hoofd) mag houden dat ALLES aan verandering onderhevig is (evolutie) en er gaandeweg altijd aanpassingen zullen ZIJN. Nog belangrijker om in jouw oren te knopen is, dat je altijd anders kunt kiezen, kunt bijschaven, kunt veranderen. Dat hoort erbij en is een prachtig fenomeen. Wachten op perfectie leidt tot niets.

Het is juist het ‘onderweg gaan’. Het JA zeggen tegen in volle overtuiging, wat je iets zal brengen. Of dit nu over jeZELF gaat of over iets dat je wilt doen, creëren, neerzetten. Het is goed genoeg en wellicht mis je juist kansen, door het niet vrij te geven om zich verder te kunnen ontwikkelen. Ook hier mag je een bloempotje omdraaien en met de opening naar boven zetten en het zaadje of de zaadjes planten, zodat jij jeZELF in het zonnetje zet of jouw zaadje(s) met jouw gezonde dosis licht en aandacht tot bloei kunnen komen. Kruip in het licht en laat de zon alles wat nog grijs is ‘verzilveren’.

Heb jij iets aan deze tekst gehad? Heb je inzicht of iets anders hieruit ontvangen? Support mij dan met een bijdrage, zodat ik dit werk kan blijven doen. Zo blijft de Universele wet van geven en ontvangen in balans. Jouw support is welkom op:

NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos

Heb je vragen of loop je ergens vast waar je wel wat inzicht kan gebruiken? Ik help je graag met een Persoonlijk Inzicht / Individuele Kaartlegging

Heb je behoefte aan tips en inzichten voor een nieuwe levensstijl? Lees dan eens mijn Levensstijlgidsen:

How to survive als HSP’er (for the builders of the new world)
Hoe gezond is jouw basis?

Wil jij een heldere kijk op jouw voedingspatroon? Vraag dan eens een Energetisch Voedingswaarde Advies aan. Je ontvangt dan helder inzicht op hoe je jouw lijf en dus ZIJN nog meer in balans kan krijgen.

Wil je ontdekken hoe waardevol jouw keuzes zijn en hoe ver die doorwerken op jouw ZIJN en hoe je beter tot stand brengt? Lees dan mijn boek Hoe waardevol ben jij?

Heb je ontdekt dat je vanuit programmering vanuit jouw opvoeding dingen wilt helen en/of inzicht wenst HOE je meer jeZELF kan ZIJN? Dan helpt mijn boek Het Karmisch Integratiemodel & de Kracht van Creatie je hierbij.

Wil je mij helpen een stuk aarde te bewaren, waar samengeleefd wordt met de natuur? Kijk dan eens op de pagina van mijn EcoReserve en wellicht wil jij dit initiatief supporten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *