De Rat

Image by ivabalk from Pixabay

De rat staat bekend als ongedierte en ziekteoverbrenger en is door de mensheid ongewenst en ongeliefd. Het dier wordt gebruikt om medicijnen op te testen en het andere medische ingrepen te laten ondergaan, voordat ze op de mens zelf worden toegepast. Dit omdat de rat overeenkomsten heeft met de mens. Geen wonder, want in de natuur is alles verbonden. Dat is dan ook de reden waarom je in sommige mensen de rat kunt terugzien.

7-kamper

Het leefgebied van de rat kent eigenlijk geen grenzen. Als alleseter vestigt dit knaagdier zich waar wat te halen valt. Het is dan ook overal ter wereld te vinden. De voorkeur gaat uit naar lichtvochtige omgevingen waar het niet te warm wordt. Vandaar dat je ze vaak terugziet in oevers, riolen en andere omgevingen waar water in de buurt is. Daar komt bij dat de rat een fantastisch zwemmer is. Hij kan maar liefst 72 uur (bron Wikipedia) in het water verblijven. Naast zijn andere capaciteiten, zoals klimmen, kruipen, vliegensvlug rennen, springen (tot wel 77 cm hoog en 1,20 meter ver). Een soort olympische 7-kamper, die in alles gewoon goed is.

Heb jij al een olympische medaille in jouw bezit? Nee? Dat is toch wel erg gek eigenlijk, want ook jij bent overal gewoon goed in. Jouw brede interesse maakt dat je je in jouw leven heel veel eigen gemaakt hebt. Misschien van dans, tot gamen, tot timmeren, tot tuinieren, tot van alles wat met ‘zorg’ te maken heeft, kokkerellen, tot een muziekinstrument bespelen, tot kennis over bizar veel onderwerpen, misschien wel niet tot in detail, maar je weet in ieder geval waar de klepel hangt. En dat alles misschien ook nog gecombineerd met moeder/vader ZIJN en de zorg, die dit met zich meebrengt.

Wil je eens kijken WAT jij allemaal kan multidimensionaal en multifunctiemens? Schrijf het eens op en bekijk dan eens of je een rode draad kan ontdekken, tussen al die dingen, die eigenlijk net iets zwaarder weegt dan alle andere of dat je, omdat je het letterlijk voor je ziet, die rode draad ineens duidelijk voor ogen krijgt, omdat wat er op jouw papiertje staat op de een of andere manier met elkaar in verbinding staat, maar je het nog nooit zo hebt kunnen zien.

1 ding is zeker alles wat je aan ervaring in jouw koffertje hebt, is waardevol en is ergens voor bedoeld. Voor jouw levensmissie of om deze te ontdekken.

Schiften

Dat betekent ook, omdat voor de meesten geldt dat je die olympische medaille toch nooit zult winnen in het echt, dat je mag leren het overtollige, waar je je maar mee bezig blijft houden, maar eigenlijk niets meer met jouw missie/wens/doel te maken heeft, voor nu mag loslaten.

Anders dan jouw hoofd je doet geloven, HOEF je niet overal goed in te ZIJN (control- en ‘tot in detail’ freak) en al helemaal niet ‘tot in de puntjes’ (perfectionisme). Dit is jouw overlevingsmechanisme geworden om je staande te houden in deze wereld, maar je bent er tot nu toe niet wezenlijk gelukkig van geworden.

Sterker nog het legt je druk op. Stress is een verschijningsvorm. Evenals het continu ‘aan’ staan en alles om je heen als een soort automatisme monitoren. Het is dodelijk vermoeiend en kost veel te veel energie, die je veel beter aan dat ene onderwerp of die rode draad, die je ontdekt hebt kunt besteden. Je mag dus gaan schiften. Waar wel de focus op en waar niet. Daar wordt jouw leven een stuk rustiger van en je leert jouw energie in goede banen te leiden.

Snel volwassen

Het voordeel van knaagdieren gebruiken als testdier voor de wetenschap is dat zowel ratten als muizen een redelijk kort leven hebben. Dat betekent dat ze de stadia van geboren worden, peuter, kleuter, kind, adolescent, volwassene en bejaarde in een korttijdsbestek bereiken. Ideaal als bijvoorbeeld de werking van medicijnen tegen ouderdomsziekten getest moeten worden.

Hoe zit het met jouw levensfasen? Ben jij misschien te snel volwassen geworden? Heb je te jong te veel verantwoordelijkheid moeten nemen? Bijvoorbeeld omdat in jouw gezin een opvoeder (of beide) dat heeft nagelaten of de verantwoordelijkheid niet kon of wilde nemen. Voor zichZELF en/of voor eventuele broertjes/zusjes om welke reden dan ook en verbonden met de zielsafstemming van jouw opvoeder(s) en hun drijfveer in het leven.

Dit heeft ertoe geleid dat je niet echt kind hebt kunnen ZIJN. Onbekommerd. Onbelemmerd. Je hebt geleerd altijd rekening te houden met. JeZELF in dienst te stellen van. Want vanuit jouw liefdevolheid kun je nou eenmaal mensen/kinderen niet aan hun lot overlaten en dus heb je verantwoordelijkheid gedragen, die gezien jouw leeftijd van dat moment eigenlijk te zwaar woog voor jouw kindZIJN.

Of heb je misschien een stuk jeugd overgeslagen? Ben je op jonge leeftijd in een relatie gestapt, waardoor je niet gekozen hebt voor een stuk vrijheid om te doen en te laten wat je wilde? Ben je wellicht zwanger geraakt en, dat is zeker niet negatief, heb je al jong jouw gezin gevormd met de verantwoordelijkheid die daarbij hoort?

Verantwoordelijkheid

Dit alles heeft met verantwoordelijkheid dragen te maken voor iets of iemand anders, waarbij jij je hebt moeten wegcijferen en/of niet jeZELF hebt kunnen ZIJN. Het aantal ratten neemt op sommige plekken op de wereld fors toe. Is dat de schuld van de rat? Die zoekt gewoon een fijne leefomgeving, waar hij in zijn element kan ZIJN. Waar hij kan spelen, eten vindt, een fijn huisje en aan zijn oerdrang om zich voort te planten gehoor geeft. Eigenlijk is dit dier helemaal niets te verwijten.

Aan jou de schone taak om wat er zich, toen je kind was, in jouw leven heeft afgespeeld op eenzelfde manier te interpreteren. Er valt je niets te verwijten, terwijl je dat jeZELF misschien wel aandoet. Het is tijd om dat anders te gaan zien. Het wil niet zeggen dat je, wat er zich ook in jouw leven heeft afgespeeld niet aankon. Elk mens ontvangt dat wat hem/haar verder brengt, al kun je dat vaak zelf pas achteraf inzien.

De verantwoordelijkheid van de forse toename van het aantal ratten ligt namelijk niet bij de rat, maar bij de mens. DIE houdt zijn omgeving niet schoon. DIE laat overal in de natuur rommel slingeren. DIE creëert enorme open afvalbergen (vaak in Azië) of gooit vuilniszakken op straat. DIE voert de vogeltjes in de winter in de tuin, waardoor, gezien het seizoen, de rat automatisch aangetrokken wordt, want ook hij heeft honger.

De mens creëert de overlast zelf, omdat ze de verantwoordelijkheid niet neemt goed voor zichZELF en zijn/haar omgeving te zorgen, maar geeft de rat de schuld. Het is het doorschuiven van verantwoordelijkheid.

En nu zul je het misschien niet zo fijn vinden om met een rat vergeleken te worden, maar voor jou geldt hetzelfde als je terugkijkt. Je bent verantwoordelijk gemaakt voor de shit, die een ander heeft gecreëerd, doordat diegene, om welke reden dan ook zijn/haar verantwoordelijkheid niet wilde/kon nemen. Dit kan je, net zoals de rat het ervaart, een ‘ongewenst’ gevoel geven, maar niets is minder waar. Het is juist helemaal tegenovergesteld. Jij bent té waardevol, maar door jou uit jouw kracht te halen, kun je jeZELF niet meer op de juiste waarde schatten, laat staan jouw eigen waardevolheid helder zien.

Sprookje

Voor jeZELF, vanuit een stuk zelfbescherming, heb je voor jouw situatie een soort ‘verhaaltje’ gemaakt. Iets wat je zonder emotie kunt delen met anderen, waarbij je de onderliggende diepere (kind)gevoelens hebt uitgeschakeld. Tegen de pijn ervaren of inzien dat jouw situatie verre van ‘normaal’ was, heb je jeZELF beschermd. Dat is dan ook niet vreemd of raar.

Wat je nu mag doen, is met rattenoogjes spieden in het verleden en ontdekken wat ‘verantwoordelijkheid dragen’ voor jou met zich heeft meegebracht en HOE je je als kind stiekem diep van binnen voelde. Het ECHTE verhaal, niet het verzachtende sprookje dat je keer op keer in jouw leven hebt opgedreund.

Was je verdrietig? Wat je eenzaam? Was je boos? Was je teleurgesteld? Droeg je taken, die niet bij jouw kindZIJN hoorden en kon je daarom niet vrijuit spelen? Kon je niet begrijpen waarom de ander zijn/haar verantwoordelijkheid niet nam of kon nemen en ben je daarom in de bres gesprongen of misschien kon je niet anders dan die verantwoordelijkheid overnemen?

VOEL lief mens. Er zit hoogst waarschijnlijk iets diep van binnen nog opgesloten dat een uitweg zoekt. Net als een soort rat in de val. Als jij die emoties toestaat, dan zet je het luik open voor inzicht en heling. Vervolgens volgt daaruit acceptatie. Niet van de situatie van weleer, maar wel die van jou richting de ander(en). Het is de bedoeling dat je liefdevol kan omarmen, zonder van jouw eigen emoties weg te lopen, maar ze juist volledig te integreren. Als jij namelijk heel bent/wordt, dan help je hier indirect/onbewust/energetisch ook die ander mee.

Compensatiegedrag

Om je te helpen met wat eerder hierboven is beschreven qua control freak en ander gedrag is het afleren van jouw compensatiegedrag voor innerlijke pijn en gebrek aan liefde essentieel.

Onder de mensheid is compensatiegedrag een veel gezien fenomeen. Ken jij mensen, die zich als rat gedragen? Die slimheid, althans dat denken ze (hoofd), en altijd een soort trukendoos bij zich dragen waar ze de meest verbluffende dingen uit kunnen toveren, waardoor ook zij weer die verantwoordelijkheid bij een ander op de stoep dumpen, jou als oud vuil bejegenen en vanuit macht en/of een machtspositie denken dat ze onaantastbaar en onverslaanbaar ZIJN?

Deze mens heeft ongeheelde pijn, maar wil/kan daar niet naar kijken. Het is eenvoudiger het overlevingsmechanisme voort te zetten. Jij vanuit jouw mooie empathische vermogen bent in eerste instantie geneigd met jouw hand over jouw hart te strijken of je bent zo verbluft dat een reactie uitblijft en je over je heen laat denderen op welke manier dan ook.

Dit is niet ok lief mens! Misschien word je een terugkerend thema aangereikt, waarbij je nu de kans hebt hiermee af te rekenen. Je moet dus wakker worden en jouw rattenintelligentie aanboren evenals zijn snelheid en flexibiliteit.

In zo’n verbluffende situatie ben je misschien geneigd iets toe te staan, wat je als je niet in die soort bevroren toestand was, nooit zou doen. Stap eruit weg (letterlijk of figuurlijk). Of reageer niet, maar zeg dat je erop terugkomt. Hiermee geef je jeZELF tijd om te voelen wat hier zich nu werkelijk afspeelt en hoe je erop kunt reageren.

Ratdraaiers

In een respectvolle wereld, iets wat jij zeker beoogt, past dit ratdraaier gedrag namelijk niet en blijkbaar heb jij er een rol in om deze mens iets te laten leren, waarbij je ZELF ook iets leert. Het werkt namelijk altijd 2 kanten op. Als je mensen met slimme trucjes laat weg laat komen, kunnen ze doorgaan en ook anderen bezeren.

Jij bent, net als de rat, een hoog intelligent wezen. Je laat je toch niet ondersneeuwen door mensen, die energetisch zeer lage frequentietactieken op jou botvieren? HOE kun je deze mens of mensen te slim af ZIJN?

In de rats zitten

In ieder geval niet door in de rats te gaan zitten. Onderneem stappen. Geloof in jouw waardevolheid. Sta voor jouw waarden en normen en vertrouw op de ondersteuning en begeleiding, die je waar dan ook vandaan ontvangt. Vaak bevinden die stappen zich op het gebied van macht en feitelijkheden. Is wat deze mens doet bijvoorbeeld wettelijk toegestaan? Zo niet, trek aan de bel bij een (machts)instantie en/of zet deze in om het tij te keren.

Je bent namelijk niet ondergeschikt en ook niet minder waardevol dan wie dan ook. Knoop dat maar goed in jouw oren, want het is belangrijk dat je dit als basis in jouw ZIJN integreert. Het zal je helpen uit underdogposities te kruipen en er nooit meer in terecht te komen.

Door de stappen die jij zet, MOET deze mens jou en de situatie namelijk wel serieus nemen. Dat wil zeggen dat ondanks de toegepaste slim- en sluwheid, deze rat toch beetgenomen wordt. Hij wordt afgerekend op zijn of haar eigen handelen en de waarheid komt aan het licht met het daarbij behorende boemerangeffect. Wie kwaad doet, zal kwaad ontvangen. Wie anderen respectloos behandelt, zal zelf geen respect winnen. Wie anderen pijn doet, zal zelf pijn ervaren. Op welke manier en in welke vorm, daar heeft het universum tal van mogelijkheden voor en daar hoef jij je niet druk om te maken.

Het enige wat jij mag meenemen uit de stappen, die je hebt gezet omdat je verantwoordelijkheid hebt genomen voor jeZELF, is dat je trots mag ZIJN op jeZELF. Thema afgevinkt!

Rattenbeheersing

Een groot deel van de mensheid is boos. Boos, omdat de regelgeving voor het toedienen van muizen- en rattengif niet meer is toegestaan als bestrijdingsmiddel, behalve door professionals. Dit, omdat deze middelen grote impact hebben op het ecosysteem. De gifstoffen brengen ernstige risico’s met zich mee voor mens, (huis)dier en milieu.

Eigenlijk klinkt het allemaal heel heftig. Woorden als bestrijding en plaagdieren. Vandaar de kop rattenbeheersing. Klinkt toch vriendelijker niet? Wat betreft plaagdieren het volgende om je er meer van bewust te worden. Zouden deze dieren, ook muizen, er niet voor niets ZIJN in het ecosysteem? Hebben zij niet een belangrijke rol te vervullen? Zeker!

Ze vormen in de keten van eten en gegeten worden, die op deze planeet heerst, een schakel. Zo zijn roofvogels er dol op. Door het voorheen toegepaste gif, werden ook zij vergiftigd en gedood.

Gif en vallen ZIJN de oplossing niet. Er komen altijd weer andere muizen/ratten voor in de plaats. Eindelijk is de mensheid wakker geworden en kijkt nu naar de oorzaak. HOE komt het dat er ratten/muizen ZIJN op bepaalde plekken?

Natuurlijke afweer

Het gaat, zoals eerder in deze boodschap aangegeven ‘ideale omgevingen’. Daar waar goede en veilige schuilplekken ZIJN en waar voedsel te halen valt. En hier kun je wel degelijk iets aan doen. Het draait dus om afweer. Net zoals het bij jou draait om jouw afweersysteem. Wat laat je nog binnenkomen letterlijk en figuurlijk? Laat je het plagen toe of niet? Wat een mooie overpeinzing en je weet stiekem wat je moet doen om een volgende plaagaanval te weren.

Maar goed, terug naar de aanpak van het weren van ratten en muizen uit jouw huis. Ga op onderzoek uit. Waar komen ze binnen? Waar zijn ze gehuisvest? Waarom kiezen ze die plek? Wat kun je doen om deze plek ontoegankelijk te maken?

Of, als je het helemaal niet erg vindt dat er een muisje of rat bij je inwoont, dan hoef je niets te ondernemen. Vaak overwinteren ze en gaan ze in het voorjaar weer elders heen. Althans als je meer in een natuurlijke omgeving woont. In de stad is het een ander verhaal en is afweren effectiever.

Dat begint natuurlijk weer bij jeZELF en misschien ook wel bij jouw buren of de wijk waar je woont. Hebben meer mensen ‘last’, dan kun je misschien de handen ineenslaan om verbetering te bewerkstelligen.

Het is goed om te weten dat elke opening, waar dan ook, groter dan 5 à 6 mm groot genoeg is naar binnen te sneaken. Ventilatiekanalen zijn favoriet. Je moet dus gaas of staalwol gebruiken wat klein gemaasd is.

Het fijne aan staalwol is, dat je het eenvoudig kunt vormen en daardoor vrijwel overal kan toepassen. Het is eveneens vuurbestendig. Ook niet onbelangrijk op plekken van bijvoorbeeld verwarmingsbuizen er rookkanalen.

Helemaal dichttimmeren is geen goed idee. Hierdoor verdwijnt de ventilerende functie en kunnen er andere problemen ontstaan. 

Terug naar de oorzaak

Verder kun je kijken wat je kunt verbeteren als het om hygiëne gaat. In jouw huis kunnen het aangebroken verpakkingen van (dier)voedsel zijn. Maar ook de vaat laten staan, is zeer aantrekkelijk. Evenals afvalemmers, die niet hermetisch afsluiten.

Ratten en muizen zijn echte kruimeldieven. Dus als er koek/broodkruimels op de grond liggen, kan dat al aanleiding zijn voor deze dieren om verder op onderzoek uit te gaan.

Door niets open en bloot te laten, ook niet in keukenkastjes, op te ruimen en schoon te maken voorkom je al heel veel.

Als je graag vogeltjes voert of bijvoorbeeld kippen hebt, dan is een logisch gevolg eigenlijk altijd dat dit ook andere dieren aantrekt. Alles wat op de aarde valt, zal worden ‘geconsumeerd’. Of dat nu door de aarde zelf is, door slakken, egels of door muizen en ratten. Het is aan jou om je bewust te zijn van het rimpeleffect van vogeltjes voeren. Het trekt ook altijd andere dieren aan en je kunt ze niet uitsluiten. Aan jou de vraag of dit voor jou wenselijk is of niet. Zo niet, dan moet je dus geen vogeltjes voeren.

Heb jij iets aan deze tekst gehad? Heb je inzicht of iets anders hieruit ontvangen? Support mij dan met een bijdrage, zodat ik dit werk kan blijven doen. Zo blijft de Universele wet van geven en ontvangen in balans.

Jouw support is welkom op NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos

Persoonlijke inzichten | Boeken | Kaartleggingen

2 antwoorden op “De Rat”

  1. Mijn ouders noemden mij “ratje”…
    Ik ben de laatste maanden bezig met het uitspitten van dit thema, hoe ik als kind in de “Assepoesterrol” terecht gekomen ben, al veel diep verdriet naar boven gekomen, maar ik koester geen wrok. Ik heb mij intussen wel in 3 kantoren ingeschreven op zoek naar een huishoudhulp om meer tijd te maken voor mijn missie, vreugde zaaien via muziek en dans!

    1. Geweldig Angela dat je jouw leven aan het vormgeven bent, zoals jij dat wilt. Vergeet niet dat de rat heel intelligent is. Misschien kun je daarmee jouw ‘bijnaam’ een andere energie meegeven als dat nodig mocht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *