Inzicht: de transitie van de zorgsector

Van wijzen naar buiten naar ondernemen vanuit het hart
De-transitie-van-de-zorg-uitjebewust
Image by InspiredImages from Pixabay

De zorgsector kreunt. De zorgsector steunt. Het kraakt en het piept. Niet verwonderlijk. Eigenlijk volslagen logisch. Zorgverleners, even over 1 kam geschoren, lopen massaal weg, worden ziek. Nieuwe aanwas is er niet, want tja, wie wil er nou een onderbetaalde baan, waarbij je geen tijd hebt voor patiënt of cliënt, terwijl juist dát is waar de harten sneller van gaan kloppen? Waar je zinloos systemen aan het vullen bent, want stel je voor dat er iets misgaat en je geen boosdoener kan aanwijzen. Wijzen. Ja, daar gaat dit over. Het ligt niet aan de zorginstellingen, nee het is de overheid, die niet investeert, geen budgetten vrijmaakt, enz.

Maar lieve zorgsector. Dit is geen nieuws. Dit is al jaren zo! En wat heeft u in de tussentijd gedaan? Gewacht op de pot met goud aan het einde van de regenboog? Die blijkt er niet te staan. De huidige situatie is schrijnend aan het worden. Langzaam begint door te sijpelen dat het niet aan de ongevaccineerden ligt, maar aan het gebrek aan mensen, waar dan ook in de zorgsector. Zij hadden veel eerder door dan u, zorgsector, dat zij niet meer wilden meedoen op de manier waarop de zorg nu is ingericht.

Is er dan echt nergens een belletje gaan rinkelen? Ook niet toen de beloofde investering voor de immense inspanning tijdens de 1e golf uitbleef? Bleef u als een trouwe hond maar achter het kabinet aanhuppelen, misschien zelfs wel met een vleugje kwijl in de bek? Dat er eindelijk verandering zou komen. Hulp in de vorm van geld?

De waarheid steekt anders in elkaar hè? De overheid, in welke vorm dan ook, heeft uw (financiële) injectie namelijk helemaal niet bovenaan het lijstje staan. Daar staan vaccinaties, die niet blijken te werken. Uw geld zit dus daarin, met een heel andere achterliggende agenda. Uw afhankelijke opstelling van de overheid heeft u dus niet gebracht wat u had verwacht. Zowel afhankelijkheid als verwachtingen zijn gevaarlijke dingen. 1 U schuift de verantwoordelijkheid buiten de deur in uw zogenaamde afhankelijke situatie en 2 verwachtingen komen nooit uit.

Met de billen bloot
Dus wat nu zorgsector? Heeft u ooit gehoord van eigen koers varen? Gezonde verdienmodellen, met niet geld, maar inderdaad echte gezondheid als drijfveer. Natuurlijk gezondheid van de organisatie, van uw medewerkers én degenen die bij u aankloppen voor hulp. U mag met de billen bloot en uw eigen verantwoordelijkheid nemen, want wijzen naar de overheid of andere doelgroepen lijdt (geen typefout) tot waar u vandaag de dag staat.

Misleid bent u. Wat een prachtige les. U heeft nu de kans om te laten zien wat u waard bent. Op basis van eerlijkheid, gelijkheid, respect, misschien zelfs wel de bevolking helpen met hun natuurlijke immuniteit, zodat de bedden niet allemaal vol raken ongeacht zorgbehoefte. Sterker nog, u mag uw focus misschien wel zetten op alleen maar lege bedden, omdat de hele bevolking kerngezond is. Is dat geen mooi streven?

Of kruist nu meteen de gedachte door uw hoofd: “Ja maar, dan hebben we niets meer te doen. Waar verdienen we dan ons geld mee.” Misschien is in de toekomst geld wel helemaal niet meer leidend om te kunnen leven. Of is er door de kerngezonde bevolking en het grotendeels overbodig worden van torenhoge zorgverzekeringen gewoon voldoende geld voor iedereen beschikbaar. Als beloning voor gezond leven met zorg voor het klimaat inbegrepen. Durft u alles wat nu gangbaar is los te laten en van scratch af aan opnieuw te creëren vanuit liefde en ware gezondheid? Zonder afhankelijkheid en verwachtingen?

Geheel op eigen benen
U mag het anders gaan doen. Uw benen zijn gebroken, waardoor u echter niet vooruitkomt, maar verkrompen van de pijn in de wachtkamer van de spoedeisende hulp bent beland. Helaas, u moet nog even (en wie weet hoe lang, want een blik met goed opgeleide zorgverleners opentrekken, lijkt niet in de schappen van de arbeidsmarkt te staan. Dat kost dus tijd) wachten. U wijst naar wanbeleid buiten uzelf. Kom op! Als u niet gehoord wordt, als u niet serieus genomen wordt, als uw adviezen in de wie wa wapper wind worden geslagen en de focus nu op de boostershots komt te liggen, terwijl u daar ligt te creperen en uw sector juist die boost zou mogen krijgen, dan neemt u toch het heft in eigen hand?

Ga op eigen benen staan zorgsector. Werk niet meer mee aan spelletjes, die niets te maken hebben met zorg verlenen uit het hart. Zoek de spalken en het gips om de zorg weer vanuit een stabiele en gezonde basis tot elkaar te laten groeien. Helemaal vanuit de kern van waar zorg verlenen over gaat: helpen vanuit het hart. Niet vanuit cijfertjes en geld, waarbij patiënten en cliënten een ‘nummer’ zijn geworden en de top rijkelijk beloond wordt vanuit oneerlijkheid en machtspelletjes en uiteindelijk de passie bij iedereen opdroogt.

Met liefde voor het vak komt de passie terug
U zult uzelf aan het infuus moeten leggen, om een zwaarder infarct te voorkomen. Niet meer naar anderen wijzen, maar intern uw kernwaarden opnieuw definiëren. Vanuit uw eigen kracht ‘opereren’. Ook degenen in de top, die ergens vanuit liefde om mensen te willen helpen ooit begonnen zijn. Waar gelijkheid regeert, zijn geen scheve gezichten en bestaat ook geen verdeel- en heersmentaliteit. Wedden dat er meteen een heleboel zorgverleners klaar staan om bij u te komen werken? Zij zijn allen vanuit hun ziel gedreven door ‘verbinding’ en niet door pleisters plakken en verbandjes over stinkende wonden aanbrengen. Ook niet op het op basis van tijdsdruk moeten werken en zinloze gegevensstromen te voeden met hun energie, waarbij aandacht voor de mens ondergeschikt is geraakt. U weet het, u ziet het. Nu de actie nog.

Laat u zien dat zorg verlenen ook vanuit passie mogelijk is? Dat u geen onderscheid maakt? Dat ieder mens gewoon mens is? En dat u daar dan ook voor gaat staan, anders gezegd, uw verantwoordelijkheid neemt, ongeacht wat de angst in de wereld teweeg probeert te brengen? “Als u bang bent voor ons personeel, waar wij voor instaan, dan gaat u maar een ziekenhuis of verzorghuis verderop proberen.” Wedden dat er dan ineens nagedacht wordt? Wedden dat het aannemen van liefdevolle zorg belangrijker wordt dan de poespas en zoektocht naar een andere optie?

Het is andersom
Als u uw verantwoordelijkheid neemt en vanuit uw kern of essentie of hoe u het ook wilt noemen, opnieuw gaat (op)bouwen en vormgeeft, dan geeft u hen, die u telkens met lege handen en in een volle wachtkamer laten zitten het nakijken. Bent u niet vaak genoeg nu door de benen gespeeld, gePIEPeld (zie eerste zin van het artikel) en buitenspel gezet?

Vanuit eigen kracht MOET men u wel serieus nemen. Het is veel krachtiger uw poot stijf te houden. Niet af te wachten, af te wijken en zeker niet blijven steunen wat u bij de enkels tackelt. Wie zich gedraagt als voetveeg, wordt ook zodanig ‘behandeld’. Het kán anders. Misschien kunt u uw (zere) vinger er (nog) niet op leggen, maar dit is de onderliggende les, die u op dit moment voorgespiegeld wordt. Gaat u (nog) erger voorkomen? Want ook dat is mogelijk, het is aan u, zorgsector. Maak er weer zelf weer liefde- en passievolle zorg van. Het wordt u gegund…

Einde inzicht

Deze tekst is een inzicht vanuit een ander perspectief. Het is niet mijn mening. Ik breng alleen de boodschap over, waarbij er meestal een groter plaatje geschetst wordt. Alles met de intentie voor een liefdevollere, gezondere en gelijkwaardigere wereld en de bewustwordingslag, die gemaakt mag worden, zodat de mensheid het misschien anders/beter kan doen of inrichten. Ieder is vrij deze tekst naar eigen inzicht te interpreteren.

Heb jij iets aan deze tekst gehad? Heb je inzicht of iets anders hieruit ontvangen? Support mij dan met een kleine bijdrage, zodat ik dit werk kan blijven doen. Zo blijft de Universele wet van geven en ontvangen in balans. Jouw support is welkom op NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos (handmatig overmaken) of doneer direct via PayPal/creditcard:

Eventueel interessante link: Brief aan de ziekenhuizen (2019)

Dieper inzicht nodig over uw zorginstelling? Dieper inzicht nodig over jouw rol als HSP’er in de zorg? Laten we afstemmen tijdens een consult.

Een inkijk op de Energetische Voedingswaarde van voeding? Bekijk het Energetisch Voedingswaarde Advies

Wil je weten hoe jij kan bijdragen aan gezondere ketens en dus een gezondere versie van jeZELF? Lees dan de Levensstijlgids.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, inzichten en inspiratie ontvangen? Word mijn supporter en ontvang de Boodschappenbrief.

2 antwoorden op “Inzicht: de transitie van de zorgsector”

  1. Menselijkheid is de hoogste prioriteit om in de verzorging te werken als ze spontaan aanwezig is in je hart voor de mensen en het werk. Geen enkele arbeid is te zwaar of te lastig wanneer men een glimlach kan toveren op iemands gezicht. Het begint al met de ochtendgroet die zich als een waaier uitstrekt over de dag.
    Ik werk al 45 jaar in de zorg en doe dit met de dag liever en liever, een sprankeltje licht, blijheid, dankbaarheid, vriendschap, samenhorigheid uitstrooien kost geen geld maar is onbetaalbaar. Liefs 🥰🥰

  2. Mooi en krachtig geschreven! Supergoed!!Ik voel zelf dat de mensen welke met hart en ziel in het leven staan, die de kop niet in het zand steken, zij zullen deze tijd overleven. Het lijkt misschien nu niet zo, maar het Universum support de mensen die leven vanuit de ware Universele wetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *