Definitie Plastiminderen

Door Uitjebewust, Karen Bos bedacht in 2018 en gelanceerd woord.

Plastic fantastic werd er altijd geroepen. Dat klopt. Voor een deel dan. Plastic is heel handig. Kijk maar naar de broodtrommel die veel duurzamer is dan elke dag een plasticzakje van wegwerpplastic. Waar we onszelf mogen verbeteren, is op het gebied van wegwerpplastic. Plastic dat na 1 keer gebruikt te zijn weggegooid wordt in de prullenbak, de kliko of in de natuur. Dat plastic mag deze wereld gaan verlaten, gewoon, omdat het niets bijdraagt, maar alleen maar verwoest.

Plastiminderen is een woord uit de koker van Uitjebewust. De definitie van deze term luidt als volgt:

Plastiminderen betekent dat:

Er bewust gekeken wordt waar het toepassen wegwerpplastic overbodig is en dat als gevolg daarvan de mensheid weigert producten te kopen die hiervan gemaakt zijn of hierin verpakt zijn.

Plastiminderen heeft betrekking op:

1.  
De transformatie van elk bedrijf dat nu naar plastic grijpt als verpakking, opdat zij onverwerkbare en niet-recyclebare plasticsoorten gaan vervangen door minimaal recyclebare varianten, andere duurzame verpakkingsmaterialen of verpakkingen helemaal gaan weglaten door producten anders aan te bieden en/of meer regionaal te gaan betrekken, waardoor de handling en het transport tot een minimum beperkt wordt en de bescherming met wegwerpplastic overbodig wordt.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Leveren in hervulbare bulkcontainers.
  • Grotere zakken/pakken om dispensers in winkels aan te vullen. Bijkomend voordeel hiervan is dat de consument kan nemen wat hij nodig heeft en dat gaat verspilling tegen. Zowel aan de productiekant, want te veel produceren wordt onnodig, als aan de verbruikerskant, want die gooit minder weg.
  • Herbruikbare kratten of recyclebare dozen met versproducten, die afkomstig zijn van regionale telers, zodat ze snel, super vers en onverpakt in de schappen gelegd kunnen worden.

2.      
De noodzaak dat supermarkten geld als drijfveer laten varen, maar de gezondheid van de mens en Moeder Aarde voorop gaan zetten. Als zij deze beweging niet kunnen maken, zullen er andere aanbieders op gaan staan, waardoor zij of de keus maken mee te gaan of uiteindelijk zullen verdwijnen.

3.      
De consument. Dat ben JIJ. Daar begint het en daar ligt daarom de ‘macht’ in deze wereld. Jij maakt elke dag de keuze om een product te kopen of niet. Als jij niet meer koopt, dan heeft de fabrikant geen afzet en dus geen omzet en dus geen geld. Hierdoor kun jij afdwingen dat het anders moet.

Wat kun je doen?

  • Je kunt kiezen om glazen flessen te kopen die hervulbaar zijn.
  • Je kunt met jouw vleeswarenbakjes naar de slager, versafdeling van de supermarkt en vragen of ze deze willen vullen.
  • Je kunt kiezen om geen groenten in plastic te kopen door gebruik te maken van zakjes die je kunt hergebruiken (nu overal te koop in bijna elke supermarkt), of regionaal direct bij de boer/landwinkel te kopen waar groenten en fruit vaak helemaal niet verpakt zijn (is vaak nog goedkoper en zeker verser én dus gezonder).
  • Je kunt kaas vers laten afsnijden, bij de regionale kaasboer of in de supermarkt, zodat je geen harde wegwerpplastic bakjes en pakjes meer koopt.
  • Je kunt stoppen met het kopen van 0,5 liter wegwerpplastic drinkflesjes. Als ze niet gekocht worden, komen ze ook niet in het milieu en is er geen noodzaak meer om ze de produceren.
  • Je kunt alle verpakkingen die zinloos zijn, gewoon achterlaten bij de winkel waar je ze gekocht hebt, zodat je kunt laten zien hoeveel onnodige vervuiling er teweeg wordt gebracht.
  • Je kunt… er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen. Wees creatief en neem jouw verantwoordelijkheid voor een betere wereld.

De kunst van het weglaten
Het is de taak van iedereen op deze planeet om te starten met de kunst van het weglaten van verpakkingen. In ieder geval die verpakkingen die de planeet veel schade berokkenen, zoals wegwerpplastic. Maar ook karton dat niet afkomstig is uit duurzame bosbouw of gemaakt is van gerecycled papier. Om over blikjes nog maar te zwijgen.

Verpakkingen zijn heel vaak totaal nutteloos en daardoor overbodig. Houden we dit in stand? Of maken we de keuze om het beter en anders te doen? Aan iedereen die dit leest de vraag om eens in zijn of haar eigen omgeving (thuis, werk, winkels (ook online)) veel zorgvuldiger om te gaan met alles wat deze wereld onnodig belast.

Heeft deze tekst jou geraakt? Jou de antwoorden gegeven waar je op dit moment naar zocht? Dan kun je iets terugdoen, door te helpen mij meer tijd te kunnen besteden aan het schrijven van dit soort artikelen. Hiermee draag je ook bij aan het helpen van anderen die ook zoekende zijn.

Mocht de tekst je antwoorden/inspiratie geven en je vindt dit iets waard, dan ben je vrij om je waardering te delen. Dat mag in gewoon in woorden, maar ook op basis van centjes die je kunt missen. Je kunt dan iets overmaken op: NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos