E407 en E471 verhogen kans op kanker met 5%

Dat is niet mis. Als je dagelijks een portie, en het is zeer waarschijnlijk dat je dat eet als je reguliere producten koopt, binnenkrijgt, dan vergroot dat jouw kans op kanker (vooral darm, borst en prostaat) met 5% zo is gebleken uit onderzoek.

Wat is het?

E407 staat voor Carrageen is een koolhydraat verkregen uit eetbare rode zeewieren en wordt vooral toegepast in zuivel(vervangende) producten. Het is een synthetisch verdikkingsmiddel (letterlijk en figuurlijk) en/of geleermiddel, maar kan ook toegepast worden als stabilisator of emulgator, wat zoveel betekent als een product vloeibaar, smeerbaar, smeuïg en consistent maken.

E471 valt onder de emulgatoren en staat voor mono- en diglyceriden van vetzuren. Een kunstmatig vet dat het probleem moet oplossen van bijvoorbeeld klonteren, brokkelen en niet mengbaar zijn van de losse ingrediënten.  

Waarom worden ze gebruikt?

Beiden hebben een plantaardige oorsprong, maar het zijn synthetische, en daarmee onnatuurlijke, stoffen. Ze zijn kleurloos, geurloos, smaakloos en niet verteerbaar door ons menselijk lichaam (ophoping) Ze worden gebruikt om knutselvoedsel aan elkaar te plakken tot consistentere massa, smeuïg of malser te maken, ‘luchtiger’ of juist te stabiliseren (waardoor het niet van vorm verandert). De industrie noemt het dan ook een ‘structuurverbeteraar’ en de keuze hiervoor ligt in ‘goedkoper produceren zonder dat het uiterlijk van een product zichtbaar verandert’.

Producten, waarin deze E-nummers toegepast worden, worden allemaal industrieel vervaardigd en omdat er zoveel geknutseld is met de basis ingrediënten, moeten er weer een ingrediënten – E407 en E471 – toegevoegd worden om ervoor te zorgen dat het weer een toonbaar product wordt.

E407 komt van origine uit rood zeewier, dat wereldwijd gekweekt wordt. Na een chemisch proces blijft er poeder over dat aan voedingsmiddelen, maar ook aan bijvoorbeeld tandpasta, shampoos en conditioners en andere wasmiddelen wordt toegevoegd.

Door E-nummer 471 te gebruiken wordt het voor jou onzichtbaar dat dit goedje afkomstig kan zijn van palm. Deze plantages verwoesten de prachtige oerwouden op deze planeet, die cruciaal zijn voor ons voortbestaan. Ook kan dit E-nummer gemaakt worden van koolzaad en zonnebloemzaden. In de reguliere landbouw worden de akkers waar deze gewassen op groeien standaard met glyfosaat, kunstmest en pesticiden behandeld. Daarnaast zijn de zaden voor deze gewassen meestal genetisch gemanipuleerd (gebrekkige DNA-codes, die ons lijf niet meer snapt, omdat wij natuurlijke wezens ZIJN). Dit giftige mengel komt ook nog eens het E471 mengsel terecht, waardoor je eigenlijk een dubbele portie gif op eet.

Wat kan het veroorzaken?

Een opgeblazen gevoel, gevoelige darmen, darmwandirritatie, winderigheid, gewichtstoename, omdat jouw lijf het niet goed kan afbreken, wordt het als vet ergens opgeslagen en/of kleeft aan organen, darmkanker, borstkanker, prostaatkanker, groeistoornissen (zwanger? Bedenk wat je eet), vergroting van lever en nieren, baarmoederproblemen en tal van allergieën, zeker als je Hsp’er bent, want dan kún je onnatuurlijke stoffen niet verteren.

In welke producten

  • Vrijwel alle chips, waarbij je geen aardappel meer herkent. Denk aan Pringles, Flippo’s, Nibbit, enz. Ook in chips met smaakjes kan het voorkomen.
  • Vrijwel alle botersoorten: (room)boter, margarine, bakken en braden, vloeibare varianten.
  • Slagroom uit spuitbus of kant-en-klaar uit een pot of gewone (kook)room
  • In mega veel toetjes: roomijs, mousses, instant pudding
  • Friet, alle friet, die niet vers gesneden is van aardappelen. Dat zijn vrijwel alle frietsoorten, die je in de supermarkt, de friettent en/of in restaurants voorgeschoteld krijgt.
  • Kroketten van vlees, vis, garnaal, aardappel, groenten.
  • Brood en broodjes om industrieel gebakken brood luchtig te maken. Van gewoon brood tot puntjes, kadetjes, krenten en mueslibollen.
  • Koekjes, waaronder vrijwel alle koeksoorten en gebak, maar ook in wafels en zogenaamd gezonde graanrepen.
  • Zuivel: in drinkyoghurts, soja- en amandeldranken, chocolademelk, yoghurts, pap, puddingen en zelfs ook in melk. Bij gangbare maar zeker bij halfvolle en magere producten wordt vetzuur toegevoegd, omdat het natuurlijk vet van de koe eruit gehaald is.
  • Sojaproducten, als vegetarische vleesvervangers, tofu, ed.
  • Saladedressings in fles of zakje, soepen en sauzen kant-en-klaar of als poeder in pakjes, bijvoorbeeld cup-a-soup (OOK palmolie)
  • Vlees- en visproducten, waaronder alle soorten, die niet rechtstreeks van het dier afkomstig zijn en hun oorspronkelijke vorm (een lapje, kotelet, filet) dus niet meer hebben. Denk aan nuggets, vissticks, surimi, vleeswaren (geperst tot worst, ham, kipfilet, etc.)

Wat is het alternatief?

Heel simpel:

  • Natuurlijk eten.
  • Zelf bereiden
  • Geen knutselvoedsel meer.
  • Eigenlijk alleen maar biologisch, waarbij E-nummers niet voorkomen. Wel blijven opletten OF er stabilisatoren/emulgatoren gebruikt worden, zelfs al zijn deze van biologische oorsprong.
  • Ga meer groenten en fruit eten.
  • Maak jouw frietjes/chips zelf van aardappelen. Dat is echt heel simpel.
  • Net zoals fruityoghurt of chocolademousse. Ook dat kun heel snel met verse en pure ingrediënten zelf maken. Gewoon fruit kopen en natuurlijke yoghurt en mengen maar of een paar eieren, wat pure chocolade, een beetje suiker en kloppen maar. Dat is pas echt smullen!
  • Een sladressing, soep of saus nodig? Meng ze zelf met verse en pure ingrediënten. Daar kan geen tomatensoep uit een pak tegenop.

Ben je vleeseter en moet jij elke dag een stukje vlees met onder andere antibiotica en groeihormonen op jouw bord hebben? Koop dan alleen dat vlees waarvan je nog kan zien WAAR het in het dier in zijn oorspronkelijke vorm gezeten heeft. Een kipfilet bijvoorbeeld of een riblapje. Er is veel mis met vlees, maar daar ga ik nu niet op in. Hetzelfde geldt voor vis. Koop geen samen geknede of geperste vlees/vissoorten.

Misschien moet je je dan een beetje verdiepen in wat waar in een dier zit, maar boterhamworst komt niet van origine voor. Evenals grote plakken ham of lever dat niet doen. Let dus op onnatuurlijke vormen en afmetingen.

Ben je vegetarisch of veganistisch, dat is geen garantie dat je deze E-nummers ontloopt. Juist niet als je ontcijfert dat in heel veel ‘vervangende’ vlees/vis/zuivelproducten JUIST deze E-nummers zijn toegepast om het nog ergens op te laten lijken, maar totaal onnatuurlijk en helemaal niet gezond voor jou. Probeer zelf eens een vegaburger te maken van bieten of van kikkererwten als je persé iets dat op vlees lijkt graag op jouw bord ziet, maar eigenlijk is dat overbodig. Varieer met andere dingen, zodat je toch een gezellig gevuld bordje voor je hebt.

Het is schrikbarend te noemen, dat deze middelen in het reguliere aanbod van ons dagelijks eten zitten en wettelijk zijn toegestaan. Alles heeft een reden, dus daar hoef ik niet verder over uit te wijden. Wil ik jou behoeden? Ook niet, want jij mag helemaal zelf kiezen wat je eet/drinkt. Waarom ik dan deel? Om jou bewust te maken, zodat je, als je wilt, andere keuzes kan maken om zo zelf gezond(er) te ZIJN en dat heeft dan weer invloed op jouw energetische ’trilling’, jouw groei in bewustZIJN en bewust ZIJN. Alleen spiritueel bezig ZIJN is niet voldoende. Alles hangt met elkaar samen.

Wil jij jouw ZIJN gezond en in balans houden?

Lees dan mijn Levensstijlgidsen, How to survive as Hsp’er? (in het Nederlands) en Hoe gezond is jouw basis?

Heb jij iets aan deze tekst gehad? Heb je inzicht of iets anders hieruit ontvangen? Support mij dan met een bijdrage, zodat ik dit werk kan blijven doen. Zo blijft de Universele wet van geven en ontvangen in balans.

Jouw support is welkom op NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *