Remedies tegen vlooien

Remedies-tegen-vlooien-uitjebewust
Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay

Vlooien, je bent ze liever kwijt dan rijk. Naast dat er een onderliggende boodschap aan het verschijnen van de vlo in jouw leven is – volg de link– , moet je echt direct aan de bak om een plaag te voorkomen. Om Moeder Aarde en jouw dieren zo min mogelijk schade te berokkenen, volgt hieronder een aantal remedies, die je kunnen helpen.

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke middelen

Als je preventief aan de slag wilt aan het begin van het voorjaar kun je kiezen voor de reguliere middelen waar gebruik gemaakt wordt van giftige stoffen. Op jouw huisdier zelf en ook voor de omgeving. Grijp hier a.u.b. niet standaard naar, want er zijn ook middelen op de markt, die natuurlijk zijn. Oriënteer je hier eens op. Het is beter voor jou, jouw dier(en) en jouw omgeving.

Essentiële, biologisch gewonnen, oliën, zoals teatree, eucalyptus, citroen en neem en lavendel, hebben een afwerende werking. Je kunt eenvoudig jouw eigen spray maken. Dit zijn geen langwerkende remedies en dagelijks herhalen, is dan vaak ook noodzakelijk. Wel oppassen met teatree en neemolie, want als het dier zich likt, kan dit giftig zijn.

Ik heb zelf een spray energetisch afgestemd en die lijkt goed te werken bij mijn dieren. Deze spray kun je ook inzetten in jouw omgeving op kussens, tapijt, bank, enz. Ook hier geldt opletten, want je werkt met OLIE. Dat is vettig. Gelukkig ben je met een paar dropjes essentiële olie al heel ver en als je het heel fijn verstuift dan is de kans op vlekken minimaal. Ook kun je planten in jouw tuin en bij jouw deur zetten, die vlo werend zijn. Bijvoorbeeld citroenmelisse of rozemarijn.

Binnenshuis

Naast het dagelijks meerdere malen kammen van jouw huisdier(en) (elke gevangen vlo is er 1) begint het in huis met schoonmaken en nog eens schoonmaken en daar niet in versloffen. Stofzuigen. Elke dag. Niet alleen de vloer, maar ook kussens, de bank, ligplekken, misschien zelfs jouw bed.

Vergeet de stofzuigerzak of als je jouw stofzuiger die niet heeft, de ‘stofopvangbak’ of hoe je het ook wilt noemen en de filters niet. Ook daar moet je iets vlo dodends in/op doen, anders blaas je de eitjes zo weer de ruimte in. Sommige mensen kopen een vlooienband en stoppen die standaard in hun stofzuiger.

Was alles waar wat maar mogelijk is. De kussens, dekentjes van de ligplekken van jouw huisdier(en), het dekentje waar je zelf lekker onderkruipt op de bank, kussentjes en al het andere wat wasbaar is in huis. Het liefst op 60 graden.

Dweilen is goed, maar dan wel met afwasmiddel of natuurazijn erin, anders stimuleer je juist het uitkomen van de larven, die gediend zijn met licht vochtige plekken. Tegen afwasmiddel en natuurazijn kunnen ze niet.

Natuurazijn kun je echt op alle fronten inzetten als er vlooien zijn gesignaleerd. Je kunt een paar druppels (afhankelijk van de grootte/het gewicht van jouw hond of kat in de waterbak doen. Dat kan sowieso nooit kwaad, want het helpt meteen met de zuurtegraad van jouw huisdier te balanceren en afvalstoffen te elimineren, waardoor de energetische frequentie van jouw huisdier verhoogt en dus minder aantrekkelijk wordt als voeding.

In het schoonmaakmiddel voor de vloer, toevoegen aan het wasmiddel van de wasmachine (werkt ook nog eens ontkalkend).

Diatomeenaarde is een ook een fijn middel om te gebruiken, want dat bestaat uit scherpe uitdrogende micro-organismen. Vlooien en hun larven kunnen hier niet tegen. Loop je veel van binnen naar buiten en doen jouw dieren dat ook? Ongemerkt kun je dan eitjes mee naar binnen nemen. Als je de deurmat bestrooit met diatomeenaarde, dat ziet er wel een beetje stoffig uit maar goed, dan voorkom je dit en maak je tegelijkertijd een natuurlijke barrière.

Je kunt dit middel ook gebruiken om over tapijten en ligplekken te verstuiven/verstrooien. Er zijn hiervoor verstuifpompen te koop. Let op: diatomeenaarde is eigenlijk een soort fijnstof dat heel scherp is voor ogen en luchtwegen. Dus als je het gebruikt, draag zelf bij het aanbrengen een mondkapje en evt. een beschermingsbril. Zorg dat het de tijd krijgt om neer te dalen en haal jouw dieren in die tijd uit de omgeving. Strooi ook nooit enorm veel op plekken waar jouw dier zich regelmatig verplaatst of ligt. De kans dat het hij er dan last van ondervindt, is zeker aanwezig.

Diatomeenaarde is heel handig voor kieren. Dus tussen vloerdelen en plinten. Het voorkomt dat ze zich hier nestelen. Doe een lepeltje in jouw stofzuigerzak of opvangbak en uitkomende eitjes/larven hebben geen overlevingskans meer. Diatomeenaarde is ook ideaal voor het kippenhok. Als je het hele hok, inclusief de stokken en legplekken insmeert met een kwast of het in het hok verstuift, dan kunnen vlooien die daar gezellig willen rondspringen niet overleven. Op dit moment is diatomeenaarde ook de beste remedie tegen bloedluis en veerluis.

Je zou het ook op jouw dier kunnen gebruiken, maar omdat het zo uitdrogend op de huid werkt en je ook nog eens jouw hond/kat moet wassen, omdat anders de poriën verstopt raken, strekt dit niet tot de aanbeveling. Veel wassen van huisdieren is sowieso niet aan te raden. Je wast met reguliere shampoos veel te veel natuurlijke beschermende vetten weg, waardoor je de energetische balans van jouw dier alleen maar verzwakt.

Knoflook wordt ook gebruikt tegen vlooien. Maar pas op. Wie heeft ooit een hond of kat van nature een teen knoflook zien op knagen? Niemand. Als het dier er van nature niet voor kiest, dan resoneert het niet met zijn natuurlijke ZIJN. Minimale dosering, maar deze dan wel dagelijks toedienen, zodat de geur van het dier verandert, kan helpen. Als je niet weet waar je mee bezig bent, ga dan nooit zelf aan de slag met het toedienen van knoflook. Er zijn ‘schapenvetjes’ voor honden te koop, waarbij de dosering is afgestemd.

Natuurlijke vijanden aanroepen

Als je op internet zoekt, komt men met aaltjes op de proppen, die vlooien en hun gebroed eten. Dit zou kunnen helpen in jouw directe omgeving. Echter, als je als mens weer ingrijpt en iets levends uitzet in jouw omgeving, dan heeft dat ook weer invloed op andere dingen. Als er geen natuurlijke vijanden voor aaltjes zijn, dan zit je daar weer mee. Alles is namelijk met elkaar verweven en vormt ketens.

Je kunt beter inzetten op het aanroepen van natuurlijke vijanden. Welke dit dan zijn, dat lost het Universum op. Kikkers, padden, spinnen, kippen, vogels, hagedissen, eigenlijk alles wat zich kruipend of al pikkend over de grond beweegt kan helpen om vlooien te elimineren en zo de energetische balans in jouw omgeving te helpen herstellen.

Heftig geschut
Mocht het helemaal uit de hand lopen of je komt er te laat achter dat er vlooien zijn, dan moet je direct ingrijpen in verband met de hoge reproductiegraad van de vlo. Allereerst ga je natuurlijk aan de slag met alles wat de vlo aan boodschap heeft gebracht en daarnaast ga je ‘de plaag’ effectief aanpakken met bovenstaande oplossingen. Vrijwel zeker zal de plaag zich oplossen, maar er zijn altijd situaties waar de balans zo heftig verstoort is geraakt dat je heftig geschut moet inzetten om opnieuw een basisbalans te creëren.

Kies dan voor de meest natuurlijke of minst milieu- en gezondheid belastende middelen – sprays, pipetjes, tabletten – die een goed werkend alternatief vormen voor de reguliere chemische middelen/merken, die in de markt zijn.

Heeft deze tekst jou geholpen? Jou de antwoorden gegeven waar je op dit moment naar zocht? Dan kun je iets terugdoen, door te helpen mij meer tijd te kunnen besteden aan het schrijven van dit soort artikelen. Hiermee draag je ook bij aan het helpen van anderen die ook zoekende zijn.

Mocht de tekst je antwoorden/inspiratie geven en je vindt dit iets waard, dan ben je vrij om je waardering te delen. Dat mag in gewoon in woorden, maar ook op basis van een donatie. Je kunt dan iets overmaken op: NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos of doneer direct via PayPal/creditcard:

2 antwoorden op “Remedies tegen vlooien”

    1. Dankjewel voor de informatie die ik last over de vlo! Als je zoals ik bent overvallen door een herseninfarct en COVID en halfzijdig bevriezing opliep is schoonmaken als een echte huisvrouw doet gewoon niet meer mogelijk en de 14daagse hulp doet alleen het nodige in huis, maar ik schrijf veel inspirerende stukjes op Facebook, dat kan ik wel!!!!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *