EGO versus ECO

EGO versus ECO uitjebewust

Vanuit het eeuwenlange EGO-denken hebben we onszelf superieur gesteld. BOVEN de natuur. Dat we maar kunnen (IN)NEMEN wat we willen en dat dat ook helemaal ok is.

Vanuit deze zogenaamde machtspositie proberen we de #natuur naar onze hand te zetten. Te manipuleren waar maar mogelijk. Van hekken om natuur- en grondgebieden (terwijl de natuur er eerder was dan wij) tot DNA-manipulatie bij dieren en planten (zoveel mogelijk ‘productie’ op een zo klein mogelijke oppervlak waarbij alles draait om een zo hoog mogelijke opbrengst, lees geld).

Lief mens, voel jij ook de onbalans in dit EGO-denken? Voel jij dat alleen NEMEN karmisch niet klopt? Dat het spreekwoord ‘geven en nemen’ niet voor niets bestaat? Zie je dat geven eerder genoemd wordt dan nemen?

Wij als mens hebben onszelf ‘rechten’ toegekend waar we geen recht op hebben. Ergens ‘recht’ op hebben is een overtuiging die eveneens voortkomt uit het ego-denken én doen.

Keer op keer houdt #Moederaarde ons de spiegel voor, maar het ego is hardleers. #Aardbevingen, #vulkaanuitbarstingen, #overstromingen droogte, toenemende wereldwijde schaarste, het zijn slechts een aantal voorbeelden, die altijd gepaard gaan met menselijk leed.

In de Westerse wereld voelen we van dit alles nog niet zo veel. Een beetje droogte in de zomer, een ‘paar’ dieren die we maar gaan afschieten, omdat het er ‘ineens’ toch wel erg veel blijken te zijn, een ‘beetje’ wateroverlast her en der.

Ach, het valt allemaal best mee toch? Zolang de schappen in de supermarkt gevuld blijven, is er niet veel aan de hand. Door deze egogerichte gedachten is het spel dat de ego-denkers hebben bedacht nog niet uit.

Lief mens, voel jij aan jouw water dat er hier iets niet klopt? Dat je niet constant in overvloed kan leven als er niets tegenover staat? Dat wij als mens, ieder afzonderlijk, OOK een bijdrage moeten leveren en niet alleen kúnnen ‘nemen’?

Dat het onze taak is goed voor deze planeet te zorgen. Haar en alles wat op en in haar leeft met respect te behandelen. Dankbaar te zijn voor alles waarin zij ons voorziet vanuit haar oorspronkelijke ZIJN.

Dat wij NOOIT mogen vergeten dat wij een onlosmakelijk onderdeel zijn van dit geheel. Dat wij als tegenprestatie van onze goede zorgen altijd beloond zullen worden.

Niet altijd in geld, maar bijvoorbeeld op een snik hete dag door de schaduw van de boom, die jij de ruimte hebt geboden om te groeien, de vruchten van planten en bomen die gegroeid zijn als dank voor jouw inspanningen om hen gezonde grond, water en aandacht te schenken.

De kippen die eieren leggen, omdat ze dankbaar zijn voor jouw toewijding. Maar ook de hond of kat, die jou blijdschap en plezier geeft, omdat jij er goed voor zorgt. Het praatje dat je maakt met iemand op straat, levert ineens een zak appels op. Waar jij dan weer dankbaar voor bent.

Jij GEEFT dus in eerste instantie en daar komt altijd iets voor terug dat je mag (aan)nemen. Maar nooit meer dan nodig. Nemen is nooit een ‘zomaar’ nemen (of kopen), zoals nu massaal gebeurt. Het nemen van nu is een onbeperkt plunderen zonder dankbaarheid.

Ben jij dankbaar dat je als onderdeel van het grote geheel fruit en groenten mag bereiden? Dankbaar dat ze jou de voedingsstoffen ‘geven’ die jij nodig hebt om te kunnen ZIJN? Dat je die tot je mag ‘nemen’?

Vanuit een ECO-gedachte wordt de EGO-gedachte losgelaten. Zie je dat wormen voor jou de grond losmaken, dat ‘onkruid’ je iets vertelt over de gezondheid van jouw grond, dat slakken opruimen, dat bijen helpen met bevruchting, zodat jij fruit en groenten kan eten, dat het lieveheersbeestjes jouw planten luisvrij maken, dat al deze dieren weer voeding zijn voor andere dieren, zodat alles in balans blijft?

Vanuit de ECO-gedachte zie je dat alles met elkaar verbonden is. Dat wij mensen hiermee samen mogen werken. Dat wij de overvloed die ontstaat, mogen delen. Niet alleen met andere mensen, maar ook met de natuur. Niet alles kaal moeten plukken, maar ook fruit moeten laten hangen, zodat vogels en andere dieren hiervan kunnen eten.

Dat je niet een heel veld sla nodig hebt, dat je best een rij aan de slakken kunt doneren, of een paar plantjes als je een kleine tuin hebt. Dat zij daardoor dankbaar alle rommel opruimen en jouw eco-systeem gezonder maken, waardoor de opbrengst alleen maar zal vermeerderen. Dat het leegvissen (nemen) van zeeën en meren niets brengt dan een heleboel ellende, omdat we vergeten zijn om terug te geven. Leven en laten leven. DAAR draait het om.

De wetten van het universum werken heel anders dan hoe wij nu met alles op deze planeet omgaan. Dat gaat gevolgen hebben, grote, voor iedereen die het EGO (geld, macht, hebzucht, nemen en materiële rijkdom staan voorop) niet opzij wil of kán zetten voor ECO (samenwerking met de natuur, delen, verbinden, zorgen, respect en onvoorwaardelijke liefde voor alles wat leeft, geven en dankbaarheid staan voorop).

Het is tijd voor een nieuwe #bewustwording van dit alles. Een tijd waarin de mensheid opnieuw gaat ontdekken hoe het écht werkt en altijd al gewerkt heeft. Ben jij bereid om hiervoor open te staan? Het anders te doen als anderen? Overvloed te creëren door eerst te geven, op welke manier dan ook, en daarna dankbaar te mogen ontvangen? “Gewauwel, ik geloof er niets van.” Probeer het eens, je zal zien dat het werkt….

Heeft deze tekst jou geraakt? Jou de antwoorden gegeven waar je op dit moment naar zocht? Dan kun je iets terugdoen, door te helpen mij meer tijd te kunnen besteden aan het schrijven van dit soort artikelen. Hiermee draag je ook bij aan het helpen van anderen die ook zoekende zijn.

Mocht de tekst je antwoorden/inspiratie geven en je vindt dit iets waard, dan ben je vrij om je waardering te delen. Dat mag in gewoon in woorden, maar ook (helaas nog) op basis van centjes die je kunt missen. Je kunt dan iets overmaken op: NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *