De grote Brexit show

Brexit uitjebewust

De grote Brexit show

NO DEAL! Wat een geweldige poppenkast wordt er gemaakt van het Brexit stripverhaal. Inclusief de hilarische beelden van een man die zo van de kampioenschappen darts lijkt weggelopen. Hoor je hem al roepen? One hundred and eeeeighhty! Dat heeft de EU toch mooi voor elkaar. Chaos creëren. Niemand die meer weet waar hij aan toe is. Burgers die in paniek zijn en ergens de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Het is een groot marionettenspel waar iedereen met handen en voeten gebonden is aan degenen die de touwtjes in handen hebben.

Die arme May die staat op het schavot. Als dappere ridder doet ze haar best, maar helemaal koosjer is het niet. Het is begonnen met eerlijkheid en transparantie. Of beter gezegd, het ontbreken daarvan. Wie heeft het volk voorgelicht voor dat ze een hokje ja of nee moesten aankruisen tijdens het referendum? Diezelfde May en haar mannen. Niemand heeft de vertaalslag gemaakt naar de impact die een Brexit op de gewone burger zou hebben in zijn of haar dagelijks leven. Dan kun je erop wachten dat de tamtam op gang komt. Er allerlei verhalen de wereld in worden geslingerd die waar én onwaar zijn. Komt dat de EU fantastisch uit. Deelname aan het genootschap heeft sowieso een wurgcontract tot gevolg voor elk land dat dat zich heeft aangesloten. Wil je eruit, dan moet je zodanig bloeden dat je het beter uit je hoofd kan laten.

LEF
De Engelsen niet. Zij hebben lef. Lef om hun eigen plan te trekken. Te geloven in hun eigen kracht. Wie denkt dat de handel van en naar het Verenigd Koninkrijk zal stagneren, heeft het mis. Het is een storm in een glas water. Bangmakerij. Iets waar de derde dimensie zo goed in is. Angst laten regeren. Letterlijk en figuurlijk. Al eeuwen wordt er handel gedreven. Lang voor de EU ook maar geboren was. Mensen die Europese medicijnen gaan sparen, omdat ze anders bang zijn dat ze doodgaan. Mensen die gaan hamsteren, omdat ze bang zijn dat de winkels leeg raken. Net zoals het VK afhankelijk is van producten uit Europa, is Europa afhankelijk van producten uit het VK. De kraan kán gewoon niet dicht.

Het is een staaltje machtsvertoon ten top die in een kooi voor zich op de borst kloppende gorilla’s moet worden uitgevochten. Respect voor May, of ze het nu wel of niet bij het rechte eind heeft, die ondanks al het gebrul en getier rechtop blijft staan. Ooit had Engeland een ‘Iron Lady’. Nou deze is van staal. Typerend is dat haar partij haar niet laat vallen tijdens een motie van wantrouwen. Vreemd niet? Ook zij zijn bang en offeren liever de kop van May dan die van zichzelf, want wie zal er op staan? De strijdbijl durven overnemen?

Betrokkenheid
Ook May mag hier haar les leren. Betrokkenheid creëren is de sleutel tot succes. Daarvoor zal zij aan tafel moeten met haar ‘vijanden’. Moeten samenwerken, omdat deze beslissing niet van het huidig regerende groepje mensen afhankelijk is. Er komt wellicht een tijd dat de rollen omgedraaid zullen worden of er een nieuwe vorm van regeren zal ontstaan. Ook dan moet het VK in staat zijn zijn eigen broek op te houden. Was ze even vergeten en dacht net als de andere gorilla’s dat ze dit met voldoende machtsvertoon wel zou kunnen fixen. Daardoor heeft zij zich laten verleiden om niet op haar zielsafstemming te opereren, maar op een veel lagere frequentie. NO DEAL dus. Prachtig om te zien. Als ze ook haar kwetsbaarheid durft te tonen en de stiff upperlip durft te laten varen, kan ze de harten van mensen bereiken. Daar horen ook eerlijkheid en transparantie bij. De Engelsen willen zich best scharen achter een pionier, maar wel een die een hart heeft en dat ook durft te tonen.

Heeft deze tekst jou geraakt? Jou de antwoorden gegeven waar je op dit moment naar zocht? Dan kun je iets terugdoen, door te helpen mij meer tijd te kunnen besteden aan het schrijven van dit soort artikelen. Hiermee draag je ook bij aan het helpen van anderen die ook zoekende zijn.

Mocht de tekst je antwoorden/inspiratie geven en je vindt dit iets waard, dan ben je vrij om je waardering te delen. Dat mag in gewoon in woorden, maar ook (helaas nog) op basis van centjes die je kunt missen. Je kunt dan iets overmaken op: NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *