De Groenling

Image by Christiane from Pixabay

Oh mooie Groenling met jouw herkenbare heldere zang kondig jij een nieuw tijdperk aan. Een tijdperk van grote transformatie. In vele levens, maar ook in de wereld als geheel. De mensheid moet beter, kán beter en jij laat dat ook zien, omdat je van nature al anders in elkaar steekt.

De groenling wordt ook wel groenvink of Groninger genoemd en behoort tot de zaad etende zangvogels. Zijn zang lijkt op die van een kanarie. In het grotere geheel behoort de groenling tot de vinkachtigen. Het bijzondere is dat dit vogeltje eigenlijk alleen in de landen rond de Middellandse Zee voorkomt en de rest van Europa. De groenling is herkenbaar aan zijn olijfgroene kleur met gele en zwarte accenten.

Voedingsbodem

Als eetpatroon staan vooral zaden op het menu afgewisseld met bessen, knoppen en soms ook insecten. Jonge groenlingen richten zich vooral op bladluizen en fruitvliegjes. Wat een geweldige helpers van de natuur toch maar weer. De jongen eten deze insecten in verband met eiwitten, die ze nodig hebben voor hun groei. Eenmaal volwassen, zijn ze eigenlijk volmaakt en hebben ze die stoffen niet meer zo vaak nodig.

Dat kan je als mens aan het denken zetten. Hoe kun je het eetpatroon van de groenling vergelijken met hoe wij als mens zouden kunnen eten? Dit heeft te maken met een te veel aan dierlijke stoffen. Te veel en te vaak vlees en/of vis, maar ook alle producten, die voortkomen uit dierlijk materiaal. Bijvoorbeeld melk en wat daar dan weer van gemaakt wordt. Daar vallen dan bijvoorbeeld kaas, yoghurt en boter onder. Maar denk ook aan eieren.

Hoe dierlijk eet jij?

En is dat eigenlijk wel nodig? Is jouw lijf, net als dat van de groenling niet beter af met vooral groenten, fruit, noten en zaden? Hoe ziet jouw eetpatroon eruit? De groenling minimaliseert op een gegeven moment met het eten van insecten, omdat zijn lijf dit niet meer nodig heeft. Wat je bij de mens dan als vlees/vis en de daarvan gemaakte producten zou kunnen zien. Hij richt zich alleen op wat hem, om in volle kracht te blijven, voedt.

Voor de oorlogen, voor de industrialisatie, aten we helemaal niet elke dag vlees. Er bestaan nog steeds volksstammen op de wereld, die eerst moeten jagen om iets van vlees/vis te kunnen eten en dat lukt zeker niet elke dag, waardoor zij een veel gezonder leefpatroon hebben dan wij.

Gezonde tegenprestatie

Weet je lief mens, in de huidige maatschappij is het leveren van een gezonde tegenprestatie om vlees/vis te kunnen eten verloren gegaan. Vanuit het principe ‘nooit meer honger’, dat door onder andere oorlogen is ontstaan, is de mensheid geleidelijk overgegaan tot dagelijkse consumptie. Daar waar vroeger gejaagd moest worden en je de ene keer met lege handen terugkeerde en de volgende keer er overvloed was waarbij het dier met de hele gemeenschap werd gedeeld en alles, maar dan ook alles, van kop tot staart, werd gegeten, gebruikt en geëerd, zijn dieren, die het grootste deel van de mensheid consumeert, verandert in producten. Vaak zelfs met een productnummer, de oortag.

Als je ‘gezonde tegenprestatie’ in een groter perspectief waarneemt, zijn we als mensheid eigenlijk stiekem steeds luier geworden, mede door wat techniek ons gebracht heeft. Zeker in de Westerse wereld is er vrijwel overal een supermarkt om de hoek. Verplaatsen we ons veelal zittend, waarbij alleen de fiets nog een gezondere variant is. Komt er altijd water uit de kraan en ook over verwarming hoeven we ons niet druk te maken.

Ook qua onze eigen inspanningen om een betere wereld te creëren zijn we gemakzuchtig en vergeetachtig geworden. Dat is gezien alles wat om ons heen is, niet vreemd. Geleidelijk zijn we meegegaan en meegenomen naar een wereld, die niet gezond is voor het behoud en beheer van de planeet. Het is in de tijd zo gelopen, maar de groenling fluit zijn lied bij jou niet voor niets.

Misschien is hoe jij nu in het leven staat ook niet het gezondst voor jou. Wat is jouw droom? Hoe zou jij jouw leven het liefst zien? Hoe wil jij jouw dagen slijten in dit leven? Wat wil je leren? Wat heb je te delen met jouw gemeenschap? Hoe gezond is jouw tegenprestatie voor dat wat je het liefst wilt?

Lief mens, wat je ook in jouw leven neer wilt zetten, hoe je ook wilt leven, het vraagt om een gezonde tegenprestatie. Zowel in levenden lijve als universeel, want alles is met elkaar verbonden.

De groenling komt je vragen om jouw leven beter af te stemmen op ‘gezonde tegenprestaties’. Dat betekent je inspannen vanuit wat jouw hart/intuïtie/onderbuik/hogere ZELF of hoe het zich dan ook kenbaar maakt, ingeeft.

Gezonde tegenprestaties betekent ook dat je voor jeZELF moet opkomen. Jouw grenzen moet trekken. Nee moet zeggen. Misschien geef je wel te veel (energie) weg en is er iets in jouw leven daardoor uit balans en dus ongezond te noemen als het om inspanning en de te ontvangen tegenprestatie gaat. Als dit met jou resoneert, kijk dan eens waar het scheef gaat. Daar mag jij dan verandering in brengen. Opnieuw balans en een gezondere basis.

Zing jouw lied

De groenling komt je uitnodigen om jouw lied te zingen. Daarvoor te gaan wat jouw hart je ingeeft. Jouw stem te laten horen. Zelfs al betekent dat dat je vaker NEE gaat zeggen. Dat je je uit gaat spreken over alles wat je nog dwarszit. Emoties toont, want van binnenvetten teer je letterlijk, figuurlijk en energetisch uit en dat kan nooit de bedoeling zijn van jouw mooie leven. Je mag hier dus groeien.

Daar komt bij dat je ook mag gaan ontdekken, of als je het stiekem al weet, welke zaadjes jou juist die voedingsbodem geven om in bloei te komen. De roep van de groenling is heel herkenbaar. Zijn kleur ook. Ook jij bent uniek en hebt iets te bieden aan de gemeenschap. Iets te delen dat waardevol is. Je kunt dit alleen ontdekken door jeZELF te (leren) ZIJN en jouw hart te volgen.

Je bent wellicht onzekere hierover. Wie zit er nou te wachten op jouw lied? Och lief mens, houdt toch eens op met die beperkende gedachten. Het gaat erom dat je ergens VOL voor gaat. Amerika zou nooit ontdekt zijn als er geen pioniers waren geweest, die op een boot klommen, totaal het onbekende tegemoet. En zo is het bij jou net zo. Je weet nooit waar het iets toe leidt, totdat je ermee begint. Pas dan krijgt het de kans zich te ontvouwen. Je hebt dus niets te verliezen, alleen maar te winnen. Ontdek jouw nieuwe land. Het ligt klaar voor je en wacht op jou.

Stabiele basis

Een groenling koppeltje dat samen een nestje bouwt, doet dat het liefst op een beschutte en veilige plek. Heggen en bosranden zijn favoriet, maar dan daar waar voor de toekomstige jongen voldoende voedzaams voorhanden is. Het mooie is dat beide ouders zich bekommeren om de jongen. Ze krijgen een stabiele thuissituatie mee, totdat ze oud genoeg zijn om uit te vliegen.

Was jouw thuisbasis stabiel? Of bied jij op dit moment een stabiele thuisbasis aan een gezin, ongeacht of dit uit mensen of dieren of een combinatie daarvan bestaat? Hoeveel liefde is er of wordt er gedeeld? Wat heb je zelf meegekregen en wat geef je mee? Probeer je alles onder controle te houden?

Lief mens, als jij de kans krijgt om jouw leven te mogen delen, dan is het zaak dat je inziet dat je begeleider bent aan de zijlijn van een ander leven. Dat je daar mag helpen, bijspringen, ondersteunen, stimuleren, inspireren door vooral helemaal jouw pure ZELF te ZIJN en daar waar de hulpvraag is, de hand te reiken. Dit is hoe de groenlingen omgaan met hun jongeren. Ja, ze mogen hun snavel stoten en ontdekken hoe wendbaar ze zijn, door missers te maken.

Dat is heel anders dan van A tot Z iemand anders leven uitstippelen, uitdokteren, indelen en daardoor eigenlijk te beperken en stiekem te manipuleren. Het mooiste is als een ziel de kans krijgt zelf zijn of haar leven te boetseren.

Misschien was dat bij jou niet zo in jouw jeugd en is de eerste zin of een deel daarvan op jou van toepassing. Dat is vrijwel nooit vanuit kwaadheid gebeurt, maar meer vanuit behoeden, beschermen, voorkomen dat. Hierdoor heb jij niet of nooit vanuit vrijheid jeZELF gecreëerd. Vormgegeven of vorm kunnen geven vanuit jouw diepste ZIJN. Dat mag je dan nu gaan doen. 

Sta jij als opvoeder in het leven? Kies dan de aanpak van de groenling. Richt je op talenten, niet op de zogenaamde tekortkomingen. Spui niet ongevraagde adviezen, die vooral als ouderwets zullen worden bestempeld en aan dovemansoren gericht zijn, want mensenkinderen en ook dieren willen gewoon zelf ontdekken dat gaat met vallen en opstaan.

Het gaat erom dat jij dan klaar staat met een liefdevolle pleister op de zere wond. Want je mag het leed dan verzachten door er te ZIJN, maar hoeft wat ‘zeer’ heeft gedaan niet over te nemen, op te lossen en/of weg te halen. Alleen zo kan een ziel vanaf jongs af aan leren, als hij of zij dat wil.

Anders dan bij de groenling is ‘het samen opvoeden’ vandaag de dag eerder een schaars goed geworden. Kom jij uit een 1-opvoedersysteem? Of ben je nu zelf 1-opvoeder? Weet dan dat dat helemaal juist en precies, zoals het bedoeld is, is. Je mag het jeZELF wat gemakkelijker maken door bovenstaande in overweging te nemen. Wat meer los te laten.

Als je vanuit een 1-opvoedersituatie komt, bekijk dan eens waar je nu staat dankzij deze situatie. Wat heeft het je gebracht? Heeft jouw opvoeder zich in allerlei bochten gewrongen of moeten wringen en wellicht te weinig voor zichZELF gezorgd? Of was het juist andersom en is daardoor bij jou een gevoel van gemis ontstaan? En aan wat dan precies?

Wanneer je én uit een 1-opvoedersysteem komt en nu zelf in een 1-opvoedersituuatie staat. WAT zou je dan beter kunnen doen? Kopieer je stiekem wat jou met de paplepel is ingegeven? Dat is heel gebruikelijk hoor. Niets om je voor te schamen, maar wel iets waar jij de verandering kan ZIJN. Want als je weet (vanuit jouw hart) waar het jou, op welk vlak dan ook, aan ontbroken heeft – dat kan dus ook de vrijheid om jeZELF te boetseren zijn – dan mag jij het nu anders vorm gaan geven.

Liefde

Lief mens, als jij naar het leven kijkt, naar dat wat voor jou lag en waar je nu in staat, ervaar je dan dat het vooral de (onvoorwaardelijke) liefde is, waar behoefte aan was en is? De omhelzing. Het uithuilen tegen die schouder. Een aai over je bol. Er was/is geen tijd. Altijd te druk. Altijd met de beste intenties (vaak geld verdienen, vanuit de programmering ‘ik moet goed zorgen voor’), maar juist daardoor onvoldoende voedzaam als (veilige) basis.

Het leven begint met liefde. Geven. Ontvangen. Delen. Wat voor fratsen wie dan ook uithaalt. Altijd weten dat daar dat veilige nest is, waar de deur open staat, waar warme armen wachten, zelfs al wordt er geen gebruik van gemaakt. Het gaat erom dat het er is. Kun jij dit als groenling bieden aan wie er om jou heen is?

Liefde werkt altijd helend. Ook voor jeZELF. Zit er IN jou nog een gat, gebrek, gemis wat dat betreft? Wees dan eens wat zachter voor jeZELF. Omarm jeZELF eens letterlijk in elkaar gekropen op de bank met jouw armen om jouw knieën. Troost jeZELF daar waar het (nog) zeer doet. Jouw opvoeder(s) kunnen/konden je wellicht niet bieden wat jij nodig had, maar jij ZELF kan dat wel. Tune in op het energetische frequentieveld van onvoorwaardelijke liefde en laat het je omhullen. Lief mens, probeer het eens en ervaar voor jeZELF of het er is.

Ben jij een groenling?

De groenling neemt in aantal toe. Een heel mooi teken, want alles loopt parallel en synchroon met de mensheid. Zo eten steeds meer mensen minder dierlijke producten. Daarnaast kun je eigenlijk de mens, die zich inzet voor een gezondere planeet een Groenling noemen en ja, hun aantal neemt ook toe.

Er komen steeds meer Groenlingen, die zich bewust worden van het belang om goed voor de aarde te zorgen en haar te helpen herstellen. Die Groenlingen fladderen niet zomaar een beetje rond en geven niet alleen hun waarschuwingsroep af, maar ondernemen ook actie. GEWELDIG! Wellicht is de groenling bij jou voorbijgekomen om je uit te nodigen je (nog meer of ook) in te zetten voor Moeder Aarde op jouw eigen unieke manier.

Neem jij de invitatie aan en wordt je Groenling? Of ben je het al en ga je jouw mooie lied verder uitdragen? Door wat er zich nu op de planeet afspeelt, door welke oorzaak/manipulatie dan ook heeft liefde nodig. Liefde voor alles wat leeft. Liefde voor behoud. Liefde om te kunnen groeien. Liefde om te vermenigvuldigen. Dit, lief mens, is iets dat zich in jouw hart bevindt en ook dat vraagt (opnieuw) om verbinding. Dat vraagt wellicht moed en pioniersschap, zonder te weten waar je ‘landt’, maar het zal zeker de moeite waard zijn, want als het uit jouw hart komt, is het de moeite waard.

Heb jij iets aan deze tekst gehad? Heb je inzicht of iets anders hieruit ontvangen? Support mij dan met een bijdrage, zodat ik dit werk kan blijven doen. Zo blijft de Universele wet van geven en ontvangen in balans. Jouw support is welkom op:

NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos

Heb je behoefte aan tips en inzichten voor een nieuwe levensstijl? Lees dan eens mijn Levensstijlgidsen:

How to survive als HSP’er (for the builders of the new world)
Hoe gezond is jouw basis?

Wil jij een heldere kijk op jouw voedingspatroon? Vraag dan eens een Energetisch Voedingswaarde Advies aan. Je ontvangt dan helder inzicht op hoe je jouw lijf en dus ZIJN nog meer in balans kan krijgen.

Wil je ontdekken hoe waardevol jouw keuzes zijn en hoe ver die doorwerken op jouw ZIJN en hoe je beter tot stand brengt? Lees dan mijn boek Hoe waardevol ben jij?

Heb je ontdekt dat je vanuit programmering vanuit jouw opvoeding dingen wilt helen en/of inzicht wenst HOE je meer jeZELF kan ZIJN? Dan helpt mijn boek Het Karmisch Integratiemodel & de Kracht van Creatie je hierbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *