De prijzen rijzen de pan uit. Daar kun je weinig aan doen op dit moment. Wat je WEL kan doen is bewuster omgaan met. Het hele systeem waarbij elektriciteit is gekoppeld aan de gasprijs is natuurlijk geniaal bedacht, maar achteraf niet zo’n slim idee. Gelukkig wordt de mensheid zich nu hiervan bewust en kan het veranderen.
Ook is het geniaal dat we jarenlang sowieso al veel te veel betaald hebben. Door ons dingen aan te leren, waarbij onnodig gas en elektriciteit worden gebruikt. Ik heb e.e.a. op een rijtje gezet en wellicht heb je iets aan de tips en trics, waardoor je nog bewuster om kan gaan met jouw energiekosten en daarbij ook vaak (nog meer) gaat bijdragen aan een gezondere versie van jeZELF én die van de planeet.
Kooktijd verkorten
Altijd met de deksel op de pan om wat dan ook aan de kook te brengen.
Eigenlijk gebruiken we al jaren veel te veel gas om ons eten te bereiden. Onnodig. Bizar als je het vanuit een groter perspectief bekijkt en hoe we verleid zijn om maar te verbruiken, zodat de energiebedrijven (gas/licht) lekker gespekt zijn.
Het werkt zo.
Eenmaal aan de kook duurt het lange tijd voordat het water weer koud is. Tot die tijd duurt het garingsproces voort. Dat betekent dat je eigenlijk heel snel jouw gas, kookplaat of wat je ook hebt, weer uit kunt zetten.
Bij pasta doe ik het zo.
- Pasta direct in de pan met water (behalve bij verse pasta).
- Het is onzin om eerst het water aan de kook te brengen. Op deze manier verwarmd te pasta tegelijkertijd met het water en niet, zoals we gewend zijn eerst koken, dan de pasta erin, dan moet het water (weer extra gas/elektriciteitsgebruik) opnieuw moeite doen om het kookpunt opnieuw te bereiken
- Als de pasta eenmaal kookt, dan laat je het 1 minuutje koken.
- Zet jouw warmtebron UIT.
- Deksel erop en laten staan tot de normale kooktijd
- Klaar
Dit kun je ook doen bij groenten, soepen, sauzen en zelfs vlees, maar dat moet je dan wel eerst goed aanbakken en daarna door laten garen met het deksel op de pan.
Je moet een beetje spelen met dit proces om te kijken wat voor jou het beste werkt. De een houdt namelijk van beet gaar en de ander eet liever doorgekookt. Maar je bespaart enorm veel gas/energie. Dat is zeker.
De oven
De oven voorverwarmen is meestal onzin. Zeker als je iets kouds in de oven plaatst. Bij warme vooraf voorbereide gerechten is het wel handig om die in een warme oven te plaatsen.
- Leg/zet wat jij wilt bakken, in de koude oven
- Stel alles in zoals je normaal ook doet. De minuten en de temperatuur
- Controleer nadat te baktijd voorbij is, of jouw baksel gaar is. Meestal is dit namelijk gewoon zo en ben je geen extra gas/energie verloren aan voorverwarmen
Afzuigkap
Dit ding is ontwikkeld om ‘vieze geurtjes’ van het koken direct af te zuigen. HUH? Als je lekker kookt, dan stinkt dat toch niet? Heel vaak is een afzuigkap overbodig. Goed ventileren is wel noodzakelijk. Zet gewoon een raampje open mocht je kookgeuren niet waarderen. Het gebruik kun je in ieder geval terugdringen, door je bewust te zijn wanneer je dit ding aan zet en of het dan eigenlijk wel nodig is.
Verwarming
Het is misschien te simpel, maar draai of zet verwarmingen waar het niet noodzakelijk is uit.
We zijn gewend aan een gemiddelde kamertemperatuur van zo’n 20 graden. Eigenlijk is dat best hoog. Dit kun je eenvoudig verlagen naar 18 graden. Misschien heb je in het begin een extra trui nodig, maar het zal al snel wennen.
Ben je al gewend aan 18 graden, zet de verwarming dan op 17 of 16. Jouw lijf zal zich hierop snel genoeg aanpassen en anders die extra trui of een dekentje op de bank.
In slaapkamers is het gezonder om ‘fris’ te slapen met een raam (een stukje) open. Verwarmingen daar dus dicht. Mocht je het fijn vinden om in een warm bed te stappen, gebruik dan een elektrische deken en zet die 10 minuutjes voordat je gaat slapen aan. Dit is goedkoper dan de hele kamer verwarmen.
Verlichting
Hoeveel licht heb jij branden in jouw woning? Vaak kun je met minder lampen toe. Probeer het eens.
Kaarsen geven ook licht én warmte. Koop niet zomaar kaarsen. Alleen diegene die GEEN PALMOLIE bevatten. Bolsius heeft hiervoor een assortiment.
We zijn zo gewend om overal lampen aan te doen als we ons verplaatsen in een woning. Maar is dat noodzakelijk?
Ga je bijvoorbeeld naar boven, wat laat je dan allemaal branden in de tijd dat je boven bent? En doe je de lamp altijd meteen weer uit als je een ruimte verlaat? Het klinkt misschien stom, maar let er eens op. We zijn stiekem gewend om gewoon veel te veel te laten branden, zonder dat we er erg in hebben.
Wat ook kan helpen is een bewegingssensor. Dan gaat deze vanzelf weer uit na x tijd, die je dan kan instellen. Maar goed, het is de vraag of je dat allemaal in jouw huis wilt installeren.
LED is het meest verkocht en energiezuinig op dit moment. Maar, het is enorm verstorend voor de natuur en dus ook voor jou energetische ZIJN. Daar komt de mensheid steeds meer achter. Je kunt beter minder licht of natuurlijk licht laten branden.
TV. Heb jij zo’n joekel in de huiskamer? Met LED? Nou dan hoef je geen andere verlichting meer aan. Grapje. Feit is wel dat er enorm veel licht van dit apparaat afkomt en dat dat ook energie kost. Misschien, als je het kan monitoren, eens een idee om te kijken wat een uurtje tv aan laten staan aan energie kost?
Misschien krijgen jouw hobby’s, waar je eerst nooit tijd voor had/nam dan ineens de ruimte of spreek je eens wat vaker af met anderen. Dat is ook veel gezonder voor jouw ZIJN dan in de straling van LED licht op de bank te hangen en het is nog leuker ook.
Wassen
Hoeveel was jij per week? Als je alleen bent, is dat heel anders dan dat wanneer je met een gezin bent.
Maar voor iedereen geldt de vraag: is wat ik aan heb gehad na 1 dag ECHT vies? Zeker als je elke dag doucht en ondergoed draagt, is dit meestal niet het geval. Hier kun je dus besparen, als je dat niet al deed.
Ook elke dag een nieuwe handdoek pakken of zelfs meerdere is een vreemd verschijnsel. Ben je niet, nadat je gedoucht hebt schoon? Dan kun je best vaker doen met 1 handdoek.
En hoe was jij? Heb je misschien een kort programma op jouw wasmachine zitten? Een eco-stand? Gemiddeld duurt een was meer dan 2 uur. Een verkort programma duurt maar de helft of minder en aangezien de meesten niet meer dagelijks met onze handen in de klei zitten, volstaat dat net zo goed als het lange programma. Probeer het maar eens.
Daarnaast kun je modernere wasmachines programmeren, zodat je ze kunt laten draaien in de daltariefuren. Ook dat is dan weer mooi meegenomen.
Even nog een fabel de wereld uit: wasverzachter is gewoon milieuvervuiling met chemische bestanddelen en microplastics. Het voegt niets toe aan jouw was behalve misschien en extra synthetisch geurtje. Het is een commercieel benut iets, wat je helemaal niet nodig hebt. Jouw wasmiddel heeft als het goed is ook al een fijne geur en mocht je lekker fris ruikende was willen behouden, leg of hang dan lavendelzakjes of natuurlijke stukken zeep in jouw kast(en). Bespaar je financieel én milieutechnisch (geen plasticflessen meer en ook het waswater minder belast).
Droger
Ben jij gewend om een droger te gebruiken? Dit is 1 van de meest energie slurpende machines in het huishouden. Droog jouw was gewoon op rekken en/of lijnen. Lekker buiten als het even kan. Ja, het kost wat meer tijd, maar daar kun je beter aan wennen dan aan een torenhoge energierekening toch?
Mocht je gehecht zijn aan van die super zachte fris ruikende handdoeken. Laat ze eerst gewoon drogen en doe ze dan nog 1 minuutje in de droger. Resultaat exact hetzelfde, maar wel heel veel uitgespaard.
Opladen/stand-by
Zet apparaten UIT als je ze niet gebruikt. Zelf het kleinste standby lampje kost energie. Denk aan tv, printer, koffiezetapparaat, wifi, enz.
Als je jouw telefoon/tablet oplaadt, denk dan even na wanneer je dat doet. Je kunt jouw batterij langer mee laten gaan, als je regelmatig alle applicaties, die je open hebt staan en/of die op de achtergrond draaien, te sluiten. Scheelt batterijverbruik en dus minder vaak opladen en dus minder energie nodig.
Hoog/laagtarief
Maak jij hier gebruik van? Wat zijn de tijden? Richt wat je doet meer in op laagtarief tijden. Zo kun je bijvoorbeeld eten voorbereiden, stofzuigen, wassen, de oven gebruiken en ook misschien dat ene minuutje voor de droger.
Warm water kost ook energie
Hoe zet jij jouw kraan open? Altijd voluit? Onzin, want er stroomt meer weg de afvoer over jouw handen, dan dat je er wezenlijk gebruik van maakt. Probeer eens de kraan op halve of 1/3 kracht open te zetten en was dan eens jouw handen. Doe de afwas ook op deze manier. Wedden dat het resultaat hetzelfde is? Bespaar je ook nog eens water mee en dat zal in de toekomst ook steeds duurder worden, dus dan ben je daar alvast aan gewend.
Hetzelfde geldt voor douchen. Maak jouw dagelijkse douchetijd korter of was je gewoon eens met een washand of douche met koud water. Ook daar kun je aan wennen.
Als je geen ‘je werkelijk smerig makend’ beroep hebt (in de (land)bouw, fabriekswerk, (auto)monteur of iets dergelijks), hoe ‘vies’ ben je dan eigenlijk na 1 werkdag?
Jouw haar hoef je niet elke dag te wassen. Beter zelfs van niet, want dit belast 1 het milieu met onnodig veel zeepresten (vaak met microplastics en siliconen) en 2 het zorgt juist voor disbalans van jouw hoofdhuid en haar in plaats van andersom (wat ze je voorspiegelen)
Evenals dat je jouw lijf elke dag met zeep of douchegels zou moeten insoppen. Heel slecht voor jouw lijf, want het droogt juist uit of je krijgt ook vaak een laagje plastic over jouw huid uit gegoten. Het zorgt voor een enorme milieubelasting met de reeds bovengenoemde microplastics, siliconen en andere chemische ingrediënten. Daar komt bij dat in de meeste producten ook nog een palmolie of -vet is gebruikt. Weg met die middelen. Was je met biologische producten of gewoon met water. Echt je zult ervan opknappen.
En mocht je vinden dat je dan ‘stinkt’, dan zegt dat waarschijnlijk eerder iets over jouw voedingspatroon, wat door jouw poriën uitademt . Een gezond lijf stinkt over het algemeen niet.
Minder water verbruiken helpt jouw verwarmingsketel om minder vaak water te moeten aanvullen én te verwarmen. Dat is dus mooi meegenomen.
Warmhoudtips
Doe de deuren altijd dicht als je een ruimte verlaat. Zo blijft de warmte binnen die ruimte of juist erbuiten als je in een andere kamer stookt en is het warmteverlies zo minimaal mogelijk.
Heb je gordijnen? Doe die dan dicht als het donker is. Let erop dat jouw gordijnen niet voor de verwarming hangen, want dan stook je voor de buitenwereld.
Als je gaat douchen, kun je stenen (geen bakstenen, maar van die ronde keien) in jouw douchebak leggen, die de warmte van het water absorberen. Vervolgens kun je die bijvoorbeeld in je bed leggen of in de woonkamer en ze daar laten afkoelen.
Je zou ze ook in het kookwater van jouw groenten/pasta/aardappelen kunnen leggen. Nu gooi je dat bij afgieten weg. Eigenlijk zonde, want er zit nog warmte in. Doe de stenen in dit geval wel even in een plastic zak, anders wordt het een kliederboel.
Ga meer bewegen. Klinkt raar, maar als jouw bloedsomloop lekker gestimuleerd is, dan heb je het veel minder snel koud en dus hoef je de verwarming minder hoog te zetten.
Er bestaan tafelhaarden. Die kun je vrij eenvoudig kopen en dan vullen met lampolie. Je zou ook een rechaud kunnen gebruiken en daar bijvoorbeeld een flinke pan op zetten met warm water. De warmte van de pan straalt af en je kunt het warme water ook nog eens gebruiken voor de afwas en/of om je mee te wassen, die keer dat je jouw reguliere douche overslaat. Hoeveel vliegen in 1 klap wil je ontvangen?
En verder zijn er voldoende besparingsstips overal online vindbaar. Bijvoorbeeld over isolatie.
Heb jij iets aan deze tekst gehad? Heb je inzicht of iets anders hieruit ontvangen? Support mij dan met een bijdrage, zodat ik dit werk kan blijven doen. Zo blijft de Universele wet van geven en ontvangen in balans. Jouw support is welkom op NL10 ASNB 0782 5229 71 t.n.v. K.J. Bos of doneer direct via PayPal/creditcard:
Wil je meer weten over gezond leven?
Lees het Konijn en de Wolf eens. Zij helpen je.
Of
Lees mijn levensstijlgidsen How to survive as HSP’er en Hoe gezond is jouw basis?
Dieper inzoomen?
Dat kan d.m.v. een Persoonlijk Inzicht en/of Persoonlijke Kaartlegging en/of een Energetisch Voedingswaarde Advies.